Primátor Charvát: Na sanaci v Paramu dohlédnou pyrotechnici

02.11.2017 7:36

Pyrotechnickým průzkumem a průzkumnými vrty začne v příštím týdnu v areálu PARAMO druhá etapa sanačních prací. V této lokalitě je totiž reálná možnost nálezu nevybuchlé letecké munice z 2. světové války. Pokud by k nálezu došlo, muselo by město zahájit evakuaci osob v okruhu až 1100 metrů od místa nálezu.

Primátor Charvát:  Na sanaci v Paramu dohlédnou pyrotechnici
Foto: archiv primátora
Popisek: primátor Pardubic Martin Charvát (ANO)

„Možnost nálezu nevybuchlé letecké pumy je stále poměrně vysoké. Rafinerie, bývalé Fantovy závody, byla několikrát terčem náletů na sklonku 2. světové války. Naposled byla nevybuchlá letecká puma nalezena v roce 1995 právě uvnitř areálu. To, že se při nedávných stavebních pracích v území kolem Parama žádná nevybuchlá munice nenašla, neznamená, že je toto území "čisté". Proto musíme být připraveni na to, že budeme muset evakuovat značné množství obyvatel žijících v okolí, ale také školy a školky, nádraží, letiště a podobně,“ řekl primátor Pardubic a předseda bezpečnostní rady města Martin Charvát.

Klíčovou roli by v případě nutnosti evakuovat okolí nálezu sehrálo oddělení krizového řízení pardubického magistrátu, které by koordinovalo evakuaci osob z ohroženého území dle požadavků složek integrovaného záchranného systému. Sanace začne v pondělí 6. listopadu a její první část potrvá do pátku 10. listopadu.

„Tento týden bude provedeno šest vrtů do hloubky šest metrů. V prosinci a lednu pak budou sanační práce pokračovat skrývkou zeminy na celé ploše do hloubky cca 2 metry. Po celou dobu budou na výkopové práce dohlížet pyrotechnici, jejichž úkolem je minimalizovat případné riziko iniciace munice,“ řekl Jiří Kyncl, vedoucí oddělení krizového řízení magistrátu.

Město Pardubice a složky integrovaného záchranného systému se na případy, kdy může dojít k ohrožení zdraví či životů obyvatel, připravují průběžně. Například součástí společného cvičení v polovině října byl nejen zásah v případě teroristického útoku, ale také evakuace ohrožených osob ze školských zařízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).