Primátor Hřib: V pražských nemocnicích je volných přibližně jen 10-15 % lůžek

03.12.2021 17:02 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k současnému stavu kolem covidu v Praze.

Primátor Hřib: V pražských nemocnicích je volných přibližně jen 10-15 % lůžek
Foto: Hana Brožková
Popisek: Pražský primátor Zdeněk Hřib

Vážení Pražané, občané,

asi byste ode mě chtěli číst zprávy, jak se vše nadějně vyvíjí, pandemie je pod kontrolou a čekají nás poklidné svátky. Je však nezbytné pravdivě pojmenovat skutečnost, abychom jí mohli společně čelit.

Situace není dobrá, zatím jsme rozhodně nevyhráli. Bohužel.

Už teď je v pražských nemocnicích volných přibližně jen 10-15 % lůžek. Nejde ale pouze o samotné nemocniční postele, které se zaplňují. Za hranicích svých sil se po dvou letech plného nasazení nachází zdravotníci. Během několika málo týdnů se tak může stát, že kapacity péče už nebudou stačit. Kdo se tedy letos opět rozhodně nemůže těšit na Vánoce jakožto svátky klidu a náležitého odpočinku s rodinou, jsou ti, kteří bojují za naše zdraví. Proto také odsuzuji jakékoliv projevy nenávisti vůči nim.

O kapacitách velkých nemocnic v našem městě jsem jednal ve středu s jejich řediteli. Řešíme hlavně počty lékařů a ambulantních specialistů, abychom personálu nemocnic, hrdinům dnešní doby, mohli nabídnou pomocnou ruku a ulevili jejich zátěž. Podle predikcí pro příští týdny totiž bude potřeba každá pomoc. Pražské nemocnice teď proto potřebují zdravotníky pro zajištění očkování, testování nebo aplikace monoklonárních látek. Využijí ale i dobrovolníků z řad nezdravotníků. Děkuji všem, kteří se hlásí.

Kromě toho jsme požádal i praktické lékaře o pomoc na pohotovostních službách a očkování pacientů v jejich ordinacích nebo doma, pokud mají pohybové obtíže. Velmi si vážím všech, kteří nám v boji s pandemií pomáhají. Sám jsem před rokem nastoupil na 14 dní do nemocnice jako lékař na příjmové oddělení pro covidové pacienty, a tak vím, co taková služba obnáší.

Na závěr pak pro vás mám alespoň jednu dobrou zprávu. Očkování v Praze funguje! Očkujeme necelých deset tisíc dávek vakcín proti nemoci Covid-19 denně a můžeme klidně i dvakrát tolik. Máme 39 očkovacích míst, z toho 16 jich jede bez registrace. Nikdy není pozdě na to se nechat naočkovat a chránit tím sebe a své blízké.

Děkuji všem lidem, kteří jsou ohleduplní k ostatním, kteří jsou naočkovaní a jsou připraveni jít také na posilující dávku. Děkuji všem těm, kteří zbytečně neriskují a dodržují bezpečnostní opatření.

Obzvlášť je teď třeba důležité při předvánočním shonu na zalidněných veřejných místech nosit správně nasazený respirátor. Není nadsázkou, že tyto malé velké projevy ohleduplnosti v důsledku zachraňují životy. Životy něčích prarodičů, rodičů, sourozenců, dětí nebo kamarádů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…