Primátor Jiránek: Naším cílem je co nejdříve zahájit opravy domu a umožnit lidem vrátit se do bytů

27.01.2020 20:57

Rada města Kladna rozhodla o okamžité pomoci obyvatelům domu poškozeného požárem.

Primátor Jiránek: Naším cílem je co nejdříve zahájit opravy domu a umožnit lidem vrátit se do bytů
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předseda Svazu měst a obcí ČR Dan Jiránek v Olomouci

Rada města dnes projednala stav domu v ulici Americká a situaci jeho obyvatel, který byl poškozen sobotním požárem. Příčinu požáru šetří hasiči, technická závada na domě byla vyloučena. Čeká se na výsledky analýz statika, radnice řeší přímo s jednotlivými obyvateli možnosti náhradního bydlení. Rada rozhodla o okamžité pomoci obyvatelům a vyhlášení veřejné sbírky.

„Statik vydal zákaz vstupu do objektu a další rozhodnutí budou záviset na výsledcích analýz. Proběhne odběr vzorků betonu a na základě jeho výsledků bude rozhodnuto o dalším postupu. Není pravda, že bylo rozhodnuto o demolici části domu, vše bude záviset na výsledcích kontrol a konečné zprávě statika.  Našim cílem co nejdříve zahájit opravy domu a umožnit lidem vrátit do bytů, kde to bude možné a samozřejmě bezpečné,“ řekl primátor Dan Jiránek.

Instalatéři zjišťují stav vodovodní sítě a připravují soupis prací, které je třeba zahájit. Stejně tak postupují i elektrikáři, kteří ale s pracemi musí čekat na vyschnutí domu. Zprovoznění přívodu elektřiny bude klíčové pro návrat obyvatel do nezasažených bytů. Na místě jsou také zámečníci, kteří řeší zabezpečení jednotlivých bytů. Obnovena byla dodávka tepla.

Většina lidí nalezla zázemí u příbuzných a známých. V současné době o náhradní ubytování požádaly 3 osoby a město jim ji okamžitě zajistilo. Na místě hlídkuje 24 hodin denně policie a za jejich doprovodu si obyvatelé domu mohou ze svých bytů vzít osobní věci. Nejvíce poškozené 3 byty jsou nepřístupné.

„Rada rozhodla, že volné byty v majetku města budou nabídnuty k případnému zajištění náhradního ubytování nejvíce potřebným obyvatelům poškozeného domu. V náhradních bytech budou evakuovaní platit jen symbolické nájemné jednu korunu. Intenzivně pracujeme na maximální koordinaci a urychlení prací, včetně jednání s pojišťovnami tak, aby se situace co nejdříve stabilizovat. Prioritou je především bezpečnost obyvatel,“ informoval Tomáš Kutil, statutární náměstek primátora.

Radní dnes odsouhlasili okamžitou peněžitou podporu lidem ze třech nejvíce poškozených bytů ve výši 20 tisíc korun. Jedná se o byt, kde požár vznikl a byty přímo nad a pod tímto bytem.

Vyhlášena bude i veřejná sbírka pořádána Statutárním městem Kladnem  pokladnička se bude nacházet v Městském informačním centru.

Bude uspořádán benefiční koncert 16. 2. v Městském divadle Kladno, jehož výtěžek bude další finanční pomocí pro obyvatele v Americké ulici poškozené požárem. Mnozí kladenští hudebníci a divadelníci přislíbili účast bez nároku na honorář.

  Materiální pomoc od veřejnosti bude koordinována městem. Úředníci shromažďují seznamy věcí, které evakuovaní opravdu potřebují a dárce s příjemcem přímo propojí.

Již v sobotu byla zprovozněna informační linka 727 825 919 pro evakuované lidi z domu, kde získají aktuální informace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…