Primátor Měřínský: Nový prapor přerovských sokolů by se měl hlásit svou podobou k jednotě i městu

08.04.2022 20:41 | Tisková zpráva

Přerovští sokoli chtějí mít svůj reprezentativní prapor, který by využívali při slavnostních příležitostech. Radní města už jim odsouhlasili dotaci ve výši 75 tisíc korun, poslední slovo budou mít ještě zastupitelé.

Primátor Měřínský: Nový prapor přerovských sokolů by se měl hlásit svou podobou k jednotě i městu
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

„S místními sokoly dlouhodobě spolupracujeme především v rámci pietních aktů, kdy jejich zástupci drží čestnou stráž. Je i v našem zájmu, aby měli důstojný prapor, který se bude svým pojetím hlásit k jednotě i městu,“ řekl přerovský primátor Petr Měřínský. 

Anketa

Který z jmenovaných šéfů vlád je nejlepší?

1%
0%
3%
95%
hlasovalo: 57071 lidí
 Přerovští sokolové dosud nemají svou standartu, používají jen prapory jednotlivých složek – například žákovský či dorostenců. Proto požádali město o peníze, které přispějí na její pořízení. „Prapor má důstojně připomenout historii a zároveň být vkladem pro budoucí generace. Má zobrazovat příslušnost přerovské jednoty k České obci sokolské, ale také prostřednictvím znaku Přerova hrdou příslušnost k městu,“ připomněla primátorova náměstkyně, předkladatelka návrhu Hana Mazochová. Sokolové předpokládají, že pořízení praporu přijde na 150 tisíc korun, peníze od města by tedy měly pokrýt polovinu. 

Radní Jakub Navařík, který je zároveň členem Sokola a bývalým vzdělavatelem sokolské župy Středomoravské – Kratochvilovy vzpomněl: „První sokolský prapor navrhl dobře známý Josef Mánes, který navrhl také sokolský kroj, který máme dodnes. Sokolům také věnovali speciální prapory i prezidenti, a tak ve sbírkách národního muzea nalezneme prapory věnované T.G. Masarykem a E. Benešem. České obci sokolské věnoval v roce 2019 prezidentský prapor i prezident Zeman.“ Připomněl i to, že sokolské prapory jsou tak významným vlasteneckým symbolem, že byly za druhé světové války vyhledávány a ničeny příslušníky SS. „Jsou ale známy i příběhy o záchraně praporů, kdy je sokolové před Němci skrývali do dutin ve zdech. Sokolské prapory jsou tak nedílnou součástí našich dějin a jejich historická hodnota je nevyčíslitelná. Jsem si jist, že vznik nového praporu přerovské jednoty bude významným historickým vkladem pro budoucí generace,“ řekl Navařík. O konkrétní podobě přerovského praporu zatím není rozhodnuto, ale s největší pravděpodobností budou jeho součástí sokolské a národní barvy.

Město Přerov místnímu sokolstvu dlouhodobě přispívá na provoz jednoty i jednotlivých složek a podporuje také akce pořádané Sokolem. Posledním příspěvkem je 81 tisíc na akci Loutkářské letnice, která se bude konat v polovině května.  O tom, jestli jednota získá příspěvek od města i na prapor, rozhodnou v pondělí 25. dubna zastupitelé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…