Primátor Pobucký: Průměrné stavy ve třídách školek jsou zhruba na polovině

12.03.2020 5:29

Radní města Frýdek-Místek zvažovali uzavření školek.

Primátor Pobucký: Průměrné stavy ve třídách školek jsou zhruba na polovině
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

Vedení města v duchu doporučení ministerstva školství celé dopoledne zvažovalo, zda jako zřizovatel přistoupí k uzavření mateřských škol. Jako zásadní se nakonec ukázalo, že i když se informace na různých úrovních lišily, na vládní úrovni se nepodařilo zajistit jasné prohlášení, že by rodiče v případě, že půjde o iniciativu radnic, nikoliv vlády, měli nárok na ošetřovné.

„Sešli jsme se s vedením jednotlivých školek, máme informace o počtech chybějících dětí v jednotlivých zařízeních, kdy průměrné stavy ve třídách jsou zhruba na polovině. Z toho vyplývá, že hodně dětí si rodiče nechali doma se žáky základních škol, které byly již vládou uzavřené. Od ředitelů jsme pochopili, že u většiny ostatních by vznikl velký problém, kam by děti dali, kdyby školky byly uzavřené. Pokud to půjde, chceme právě jim vyjít vstříc, ale samozřejmě vláda může brzy přijít s opatřením, které o uzavření jasně rozhodne a pak to bude prostě dané,“ shrnul dopolední vývoj událostí primátor Michal Pobucký. Toho těší, že Rada města Frýdku-Místku se dnes dokázala velmi operativně sejít k jednání v dostatečném počtu, aby mohla v této záležitosti v případě potřeby rozhodnout. Stejnou akceschopnost projevili také zástupci mateřských škol, kteří přinesli radním důležitou zpětnou vazbu veřejnosti.

Dle informací z frýdecké nemocnice by se případné uzavření školek dotklo zhruba tří desítek zdravotníků, takže město už nyní hledá řešení, jak se v případě nařízení vlády o jejich uzavření případně postarat alespoň o děti zaměstnanců ve zdravotnictví, hasičů či policistů.

Mgr. Michal Pobucký, DiS.

  • SOCDEM
  • primátor statutárního města Frýdek-Místek
  • krajský zastupitel

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce