Primátor Žbánek: Malá, asi desetiprocentní část lidí bez domova, působí opakovaně problémy

16.07.2019 12:04

Komentář na facebookovém profilu k opilcům v Olomouci

Primátor Žbánek: Malá, asi desetiprocentní část lidí bez domova, působí opakovaně problémy
Foto: anoolomouc.cz
Popisek: Miroslav Žbánek

Hned v pondělí ráno jsme o incidentech z posledních týdnů, především při veřejných akcích v centru města, jednali s městskou policií. Jen během druhého červencového týdne se na Horním náměstí konaly dvě kulturní a společenské akce a při každé z nich byly zaznamenány problémy s opilci. V jednom případě šlo o obtěžování návštěvníků, ve druhém případě podnapilý bezdomovec dokonce znečišťoval barokní památku, zapsanou na seznamu UNESCO. V obou případech jsem obdržel stížnosti na rychlost reakce městské či státní policie. Kritických zpráv jsem dostal v posledních dnech více, ale právě stížnost na chování opilce při akci Sigmy Olomouc na Horním náměstí, mě opravdu hodně naštvala. Měli jsme s policií dohodu, že při každé společenské či kulturní akci v centru města bude připravena k zásahu, jenže při této akci přítomní státní policisté údajně vůbec nezasáhli a městští strážníci přijeli až dodatečně. Druhým důvodem byl fakt, že už při svátcích města se objevily v Olomouci skupiny pobudů z jiných měst, kteří se sem cíleně vypravují na podobné velké kulturní akce. Obtěžují lidi, snaží se žebrat a kazí ostatním zážitky. Vadí to místním lidem i turistům.

Chci, aby naši strážníci byli vidět na všech veřejných akcích v centru města a aby se zaměřovali opravdu na dodržování veřejného pořádku ve městě. A ano, lituji, že strážník nemůže zabavit opilému bezdomovci alkohol, který beztrestně popijí z PET lahve od nealka v místech, kde to vyhláška přímo zakazuje. Vadí mi, že nemůže vykázat z města pobudu, který opakovaně porušuje vyhlášku tím, že vykonává svou potřebu na veřejném prostranství a nic si nedělá z přestupkového řízení a pokut. Vadí mi, když se mezi slušné lidi, kteří přijdou na koncert na náměstí, vmísí špinaví, páchnoucí a podnapilí jedinci, a pokud se nedopouští něčeho vyloženě nezákonného, musí je tam ostatní trpět a strážníci nemohou nic dělat. Už od ledna se setkávám v rámci nové pracovní skupiny se zástupci městské i státní policie, Charity a dalších složek, abychom hledali společně nějaké účinné řešení tristní situace. Faktem je, že samosprávě ani strážníkům legislativa nedává do rukou skoro žádné nástroje, nicméně i tak se musíme snažit. Malá, asi desetiprocentní část lidí bez domova působí opakovaně problémy, a my s tím něco udělat musíme.

Další jednání budou probíhat se státní policií a Charitou. Více ve zprávě ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.