Primátor Žbánek: Zanedbatelné navýšení bude navíc kompenzovat snížení DPH

12.12.2019 9:09

Radní vzali na vědomí cenu vodného a stočného. Schválilo ji představenstvo Vodohospodářské společnosti Olomouc. Znamená mírné zvýšení.

Primátor Žbánek: Zanedbatelné navýšení bude navíc kompenzovat snížení DPH
Foto: anoolomouc.cz
Popisek: Miroslav Žbánek

Pro rok 2020 stanovilo představenstvo Vodohospodářské společnosti Olomouc vodné ve výši 35,- Kč/m3 bez DPH a stočné ve výši 40,66 Kč/m3 bez DPH. Oproti letošnímu se tak v roce 2020 jedná o mírné navýšení, u vodného o 1,57 % a u stočného o 3,1 %. 

Navýšení ceny vodného a stočného představuje v absolutní částce 2,00 Kč/m3 včetně DPH. Při průměrné spotřebě na Olomoucku se navýšení promítne v čtyřčlenné domácnosti navýšením měsíčních výdajů na vodu o 21,66 Kč, „Při průměrné spotřebě čtyřčlenné rodiny za rok se jedná o částku 260 korun,“ uvedl náměstek primátora Matouš Pelikán. „V ceně vody je zahrnuto zvyšování cen vstupů a poklesy spotřeby. Kalkulace ceny vody byla provedena podle platných předpisů pro věcně usměrňované ceny. I přes navýšení se tak drží cena solidární,“ zdůraznil náměstek. „Zanedbatelné navýšení bude navíc kompenzovat snížení DPH, které schválila vláda,“ připomněl primátor Miroslav Žbánek. S účinností od 1. května 2020 totiž přijde na řadu změna sazby DPH pro vodné a stočné (snížení z 15% na 10%). Cena pro vodné a stočné bez DPH zůstane v průběhu roku 2020 stejná, fakturovaná částka včetně DPH se v návaznosti na sníženou sazbu sníží. V důsledku toho budou mít neplátci DPH nižší náklady na vodné a stočné. „Připravujeme také studii budoucnosti vodohospodářské infrastruktury, která formuluje kroky k jejímu převzetí,“ zdůraznil primátor. 

Cena vody zahrnuje vodné – tedy veškeré náklady spojené s výrobou a distribucí pitné vody a stočné – náklady spojené s odváděním a čištěním odpadních vod. Cena je jednotná jak pro domácnosti, tak i ostatní odběratele. „Výnosy z vodného a stočného jsou i nadále používány na obnovu vodohospodářské infrastruktury, což je dlouhodobá a finančně náročná záležitost,“ uvedla tisková mluvčí Moravské vodárenské Markéta Bártová. 

Statutární město Olomouc a společnost Moravská vodárenská, která je dodavatelem vody, mají uzavřenou smlouvu o nájmu, provozování a údržbě veřejného vodovodu a kanalizace. „V říjnu 2019 předložila společnost Moravská vodárenská Radě města Olomouce ke schválení návrh výše nájemného. Rada schválila nájemné za pronájem infrastrukturních staveb veřejných vodovodů a kanalizací na rok 2020 ve výši 157 800 000 Kč bez DPH,“ doplnil náměstek primátora Matouš Pelikán. 

Ceny vodného a stočného pro rok 2019 v okolních městech a oblastech na Moravě:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.