Rakušan (STAN): Policie selhává v zajištění bezpečnosti

24.01.2020 7:38

Klidný život v jižní části Středočeského kraje narušuje gang lupičů, který vykrádá rodinné domy, a zatím se ho nedaří chytit.

Rakušan (STAN): Policie selhává v zajištění bezpečnosti
Foto: archiv starosty
Popisek: Vít Rakušan

Největší problém je ve městě Jesenice, kde za uplynulé 2 měsíce došlo jen ve městě k vloupání do více než 15 rodinných domů, přímo na Štědrý den vyloupeny 4 domy v místní části Horní Jirčany.
Vít Rakušan (STAN)

Dle sdělení Policie ČR chybí ve Středočeském kraji stovky policistů. Jen v oblasti Venkov-jih je 75 neobsazených tabulkových míst. Počet obyvatel v tomto regionu narůstá, ale neodráží se to ve struktuře policejního sboru. Proto se Vít Rakušan v interpelaci ptal ministra vnitra, jakým způsobem se nyní Policie ČR připravuje na demografické změny v jistých oblastech.

„Jsme přesvědčeni, že se nyní potýkáme s hlubokým podstavem Policie ČR v této oblasti. A obce kolem Prahy, kam se přistěhuje hodně lidí, trpí právě proto, že schopnější příslušníci policie odchází na vyšší posty do Prahy a noví nepřicházejí. Mzdy policistou jsou napříč republikou stejné, ale vůbec to nereflektuje jiné náklady na život, přičemž samozřejmě, že ty v prstenci kolem Prahy stoupají,“ řekl poslanec Vít Rakušan.

Starostové obcí a měst vytvořili petici, která byla ministru zaslána a připojilo se k ní 49 obcí a měst, prostřednictvím jejich starosty na územním obvodu Praha-venkov jih.

„Chci se Vás proto zeptat, jaké účinné nápravné prostředky v tom již nyní podnikáte? Přesně tohle je věc, se kterou by měl v místě problému pomáhat stát či kraj. Nikoliv bez reakce sledovat zřizování občanské domobrany. To totiž signalizuje, že veřejnost nedůvěřuje naší státní správě a ministerstvo dává lidem najevo, že nedokáže zajistit bezpečný život svých občanů,“ upozornil ve své interpelaci Vít Rakušan.

Ministr vnitra Jan Hamáček nebyl přítomný, a proto na interpelaci odpoví do třiceti dnů písemně.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): Začínáme stavět tramvajovou trať na Václavském náměstí

17:04 Hřib (Piráti): Začínáme stavět tramvajovou trať na Václavském náměstí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k tramvaji na Václavském náměstí.