Ransdorf (KSČM): Kam Miloš Zeman nevidí

14.04.2014 8:17

Miloš Zeman nasadil k rozhodnému tónu. Nahlas uvažuje o uplatnění NATO na Ukrajině. Ministr Zaorálek hovoří o sankcích, které budou bolet. I nás. Nevím, co je k tomu vede. Kdyby se pánové ve škole víc věnovali dějepisu, věděli by, že nejvýznamnější diplomat své doby kancléř rakouských císařů Clemens Lothar Wenzel Metternich prohlásil, že nikdy neposílal ultimátum, pokud neměl v šuplíku náhradní řešení.

Ransdorf (KSČM): Kam Miloš Zeman nevidí
Foto: Archiv MR
Popisek: Miloslav Ransdorf

Američané stupňují tlak. Americká banka JS Morgan zablokovala (prostřednictvím SWIFTu) převod platby pojišťovací společnosti Sogaz, který zadalo ruské velvyslanectví v Kazachstánu. Rusové reagovali ostře. Mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí Alexandr Lukaševič se vyslovil, že „pokud tímto krokem chtěla americká finanční společnost „zaznamenat body“ v očích Bílého domu, pak přestřelila. Washington musí pochopit: jakákoli nepřátelská akce vůči ruské diplomatické misi představuje nejen porušení mezinárodního práva, ale přináší s sebou též protiopatření, které nevyhnutelně postihne práci americké ambasády a konzulátů v Rusku.“

Rusové můžou nyní reagovat několika způsoby. Bez problémů mohou přesměrovat své vývozy ropy a plynu např. do Číny, infrastrukturu k tomu už mají vybudovanou. EU by v tom případě musela nahradit výpadek zásobování, což by ji přišlo na 215 bil. USD.

Vladimír Putin dal instrukce největší ruské a východoevropské bance Sberbank (která působí i v České republice), aby zastavila vydávání spotřebitelských půjček v cizí měně. Je to další signál odchodu od dolaru, Rusové ostatně stáhli z USA už dříve aktiva ve výši řádově sto miliard USD.

Ale to není vše. Putinem zahájený nový projekt Dvouhlavý orel bude při svém uvedení v život znamenat, že veškeré dodávky energie se budou hradit zlatem. Připomínám, že dolar je dnes z velké části kryt tím, že se v něm obchoduje ropa a plyn. Čína už dříve navrhovala využití SDR (Special Drawing Rights), Rusové mluvili o potřebě vyvážit rezervní měny, aby mezinárodní systém nebyl závislý na výkyvech dolaru, ale obchodování ve zlatě je zásadní změna.

Projekt Dvouhlavý orel počítá s tím, že ruská centrální banka bude razit 50 rublové zlaté mince s obsahem 0, 1244 trojské unce ryzího zlata (průměr 18 mm), na kterých bude vyražen právě dvouhlavý orel s korunou.  Bude to alternativa vůči americkému dolaru i euru s cílem pokrýt obchod s energiemi. Projekt je spojen s ambicí vytvořit nový státní vyrovnávací platební systém. Tak by vznikla nadace, která by vytvořila alternativu systému SWIFT. Ten slouží zatím nejen pro převody měn, ale také pro obchod s globálně obchodovanými komoditami a s energiemi. Státy jako Čína (která v poslední době usiluje o převod svého obchodu přímo na jüany), Indie, Brazilie, Jižní Afrika a další země tento nový model přivítají.

Má na tuto operaci Rusko dost zlata? Ruská centrální banka má zásoby zlata ve výši více než 1040 tun. V rámci projektu Natalka dochází k dramatickému navýšení produkce zlata. Rusko má druhé největší zásoby zlata na světě (12 500 tun zlata, více než 400 milionů trojských uncí).  Uvedený projekt Natalka se opírá o 32 milionů uncí prokázaných zásob v ložiscích v Magadanské oblasti. Odhadované zdroje představují 60 milionů uncí. Závěr tedy zní, že Rusko pro tuto složitou a dlouhodobou operací dostatek zlata má.

Projekt Dvouhlavý orel by nejen ohrozil pozici systému SWIFT, ale i dominanci dolaru a bytostně by poškodil i euro. Američané svým dobrodružstvím na Ukrajině a eskalací konfliktu s Ruskou federací mohou dosáhnout pravého opaku. Mohou ztratit hlavní pokrytí své vlastní měny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloslav Ransdorf

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…