Ransdorf (KSČM): Majdanistán aneb Doba vymknutá z kloubů pokračuje

04.05.2014 14:01

Majdanistán je mnohem výstižnější název než Ukrajina. Oleg Carjov, lídr hnutí Jiho-Východ uvádí, že oficiální místa v Kyjevě chtějí ze zapálení Domu odborů obvinit lidi, kteří byli uvnitř.

Ransdorf (KSČM): Majdanistán aneb Doba vymknutá z kloubů pokračuje
Foto: Archiv MR
Popisek: Miloslav Ransdorf

Nacionalisté si na svých webových stránkách, včetně členů Verchové rady, toto „vítězství“ pochvalovali. Radikálové na místě samém bránili ve vstupu hasičům a vyšetřovatelům, protože chtěli nejdřív najít seznamy stoupenců federalizace Ukrajiny, aby se s nimi mohli vypořádat. Brali také cennější věci jako trofeje. Nyní konečně vyšetřování prokuratury běží a vyvrátilo všechna tvrzení o zbraních v budově jako nepravdivá. Šéf administrace vlády Sergej Pulušin tvrdil, že požár připravila ruská FSB, že všechny nepokoje jsou její dílo, protože prý dopředu věděla, že se Janukovyč neudrží. Jenže- proč tedy dostala dopředu informovaná milice instrukci, aby se nevměšovala??

Po dobytí a spálení Domu odborů početný dav radikálů oslavoval. Ničil vše, co mu stálo v cestě, napadal lidi, a když se mu do cesty postavila milice, využil hasičské vozy a najížděl do policejních kordónů. Řada milicionářů byla zraněna a odvezena do nemocnice. Galina Zaporožceva z hnutí Ukrajinské matky tvrdí, že radikálové, zatčení milicí, byli jen mírumilovní občané sbírající podpisy ve prospěch federalizace. Řada takto milicí zadržených lidí čeká na své propuštění.  Obyčejní lidé se bojí dalších útoků radikálů, protože ti mají evidentně podporu vládních míst.

V Doněcku dav pronikl do Domu průmyslu, který dnes slouží i jako sídlo oligarchy Sergeje Taruty, kterého Oleksansr Turčynov jmenoval gubernátorem Doněcké oblasti. Lidé z antimajdanovského hnutí se prošli po budově a vše pečlivě dokumentovali, k nějakému rabování nedošlo. Osobní majetek tohoto oligarchy se odhaduje na 600 milionů dolarů. V domě byly nalezeny perské koberce, antické sochy, cenné obrazy, mnoho zlatých a stříbrných předmětů, prostě pro řadové Ukrajince nepředstavitelný luxus. A to krátce poté, kdy nová moc obviňovala z podobných věcí Janukovyče. Sergej Taruta odmítal autonomii Donbasu, protože by to prý Donbasu ekonomicky ublížilo. Lidé z Antimajdanu křičeli hesla „Oděsu neodpustíme“ a „Donbas a Rusko jsou v jednotě“. Nad domem byla vztyčena ruská vlajka.

V Kramatorsku jsou všude s výjimkou městské rady ukrajinští vojáci. Střelba se rozšířila i do dalších míst a boje probíhají i v Mariupoli, kde hoří jedna z bank. Oheň je na více místech tohoto města. Mrtvých a raněných přibývá a americká média mlčí. Zastírají, co se stalo. Asi proto, aby nikdo nepochyboval o oficiálních stanoviscích Baracka Obamy, Johna  Kerryho nebo Samanthy Power. 

Pro mne osobně je těžké o tom psát. Znám ta města, mám tam řadu přátel a známých, vím třeba, že primátor Doněcka Lukjančenko byl schopný manažer, který se snažil obnovit prosperitu a prestiž města, stejně jako šéf Dněpropetovské oblasti, který je důlní inženýr (vedl závod na obohacování železné rudy v Krivém rogu) a přes své relativní mládí byl nesmírně schopný organizátor i koncepční vedoucí pracovník. Pomáhal jsem jim, jak jsem mohl, aby postupovalo sbližování s EU. Organizoval jsem různé společné akce, přednášel na jejich seminářích a konferencích. Mám připravené některé projekty, které by pomohly našemu i jejich průmyslu. Ti lidé jsou dnes pryč a přišli oligarchové a jejich kohorty.

Určitou nadějí je výzva generálního tajemníka OSN Pan-Ki-Muna, který se vyslovil pro vyšetření událostí a pro dialog. EU vyjádřila přesvědčení, že řešení je možné, ale jen tehdy, sednou-li si za stůl všechny strany konfliktu a budou jednat. To ostatně odpovídá i duchu ženevských dohod, které Kyjev soustavně porušuje. 

Informoval jsem už o Varšavské schůzce EU, Ukrajiny a Ruské federace o dodávkách plynu. Problémem je ukrajinský dluh za dodávky plynu do vlastní země, který činí za období od ledna do konce dubna asi 3,5 mld. dolarů. Ministr energetiky Ruské federace Aleksandr Novak s uspokojením řekl, že komisař Günther Oettinger (jako vedoucí delegace EU) uznal existenci dluhu a nutnost, aby ho Ukrajina vyrovnala.  Připomínám, že existuje smlouva mezi Ukrajinou a Ruskem z roku 2009, podle níž má Rusko právo v případě dluhů z ukrajinské strany žádat platbu předem. S odvoláním na tuto smlouvu Rusko odmítlo požadavek ukrajinské strany znovu projednat a snížit cenu za dodávaný plyn. Oettinger a Novak se dohodli, že udělají vše pro zajištění dodávek plynu do zemí EU, i kdyby Ukrajina nebyla schopna své závazky dodržet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloslav Ransdorf

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…