Richterová (Piráti): Pane ministře, jste připraven na podzimní vlnu?

14.06.2021 14:27

Komentář na facebookovém profilu k možné vlně covidu na podzim.

Richterová (Piráti): Pane ministře, jste připraven na podzimní vlnu?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Olga Richterová

Pane ministře Adam Vojtěch, jak je vaše vláda připravena na případnou podzimní vlnu pandemie?

Minulý rok se bohužel premiér nechal ukolébat nadějnými čísly z léta a naprosto podcenil přípravu na podzimní vlnu. Výsledek všichni známe. Jeden z nejvyšších počtů mrtvých na počet obyvatel na světě podle statistik WHO. Dodnes v Česku zemřelo na koronavirus přes 30 000 lidí. Jsou to smutná fakta jdoucí za touto vládou. Takové selhání se ale znovu nesmí opakovat.

Proto se ptám:

Jaké budou od září kapacity testování a trasování? Když se během léta kapacity sníží, jak rychle je pak dokážete obnovit? Jakou kapacitu sekvenování (metoda pro odhalování mutací viru) plánujete?

Plánujete využití poolovaných PCR testů například při testování zaměstnanců či případně školáků? (Takzvané poolování umožňuje testování většího množství vzorků najednou. Tím se vše zlevňuje, urychluje a usnadňuje). Samozřejmě mi jde zejména o neinvazivní odběr (kloktací testy, ze slin…).

Největším rizikem minulých vln pandemie bylo přetížení nemocnic, hlavně JIP lůžek. Ve skutečnosti nešlo ale ani tak o lůžka samotná, jako o nedostatek kvalifikovaného personálu, který by pacienty na těchto lůžkách ošetřoval. Plánujete proto v tomto ohledu nějaké kroky, například zaškolení většího počtu zdravotníků právě na JIPová lůžka k možnému využití v krizových situacích?

V odeslané interpelaci se ptám na počty kapacit. Výsledkem má být znalost, jaká je mj. i maximální kapacita trasování. Tedy i to, od jakého počtu infikovaných lidí bychom věděli, že trasování nebude fungovat. A ještě související otázka: jak chcete zajistit kontroly izolací např. při návratech z exotických zemí či ze zemí s novou variantou viru? I to je důležitá prevence.

A závěrem: Kdy plánujete aktualizovat pandemický plán, abychom podle něj dokázali účinně bojovat s případnou další vlnou či jinou obdobnou nemocí?
Děkuji za odpovědi.

Moje role je se ptát a nedopustit, aby tato vláda opět promarnila příležitost připravit se na případnou podzimní krizi. Je to v zájmu nás všech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.