Richterová (Piráti): Svoboda médií v zemích střední a východní Evropy se drolí

10.01.2023 4:33

Kulatý stůl s názvem “Eroze informační svobody v Maďarsku” proběhl včera za hojného zájmu médií i politiků v prostorách Poslanecké sněmovny.

Richterová (Piráti): Svoboda médií v zemích střední a východní Evropy se drolí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Olga Richterová

Program a vystupující osobnosti uvedla místopředsedkyně Poslanecké sněmovny za Piráty Olga Richterová, spoluorganizátorka akce, kterou doplnila předsedkyně poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a pirátský ministr zahraničí Jan Lipavský. O svobodě a pluralitě médií následně ve svém příspěvku vystoupil sociolog Václav Štětka. Po něm se ujali slova zástupci maďarských médií Pablo Gorondi, Szabolcs Panyi, Karin Köváry Sólymos a Márk Finta, kteří popsali své osobní zkušenosti a reálnou praxi včetně legislativních změn ve fungování médií v Maďarsku. 

Anketa

Kdo by hájil ČR před Bruselem lépe?

hlasovalo: 28224 lidí

„S Maďarskem nás pojí mnoho společného, včetně historických zkušeností. Nelze proto přehlížet události týkající se svobody médií. Je důležité nepředstírat, že se nic neděje a nic nevidíme,“ komentovala na začátku setkání zhoršující se podmínky pro svobodná média v zemi Olga Richterová.

„Při nedávné návštěvě Maďarska jsem byla na základě setkání s místními politiky a novináři šokována tím, co se vůči opozičním médiím ze strany státu děje. Například předseda vlády Viktor Orbán dává rozhovory téměř výhradně svým spřízněným sdělovacím prostředkům. Přístup ostatních médií, která nejsou navázána na vládnoucí stranu FIDESZ, k informacím, je silně omezen. Bývají zvána na jednu tiskovou konferenci ročně, k Vánocům nebo po Novém roce. Zdravé demokracie přitom jednoznačně potřebují svobodná média a přístup k informacím,” doplnila Olga Richterová.

Apel zazněl i od ministra zahraničí Jana Lipavského: „Máme zprávy o neustávajících útocích na nezávislá média a pluralitu v Maďarsku. Kontrola tamního mediálního prostoru ze strany státu je v členské zemi EU bezprecedentní.“ Podle Jana Lipavského je svoboda médií jednou z klíčových součástí demokratických zřízení. „Po celou dobu našeho nedávného předsednictví EU jsme podporovali vyvážený a objektivní přístup k Maďarsku. Podpořili jsme postup Evropské komise, která podmínila přijetí části finanční podpory zemi nezbytnými reformami. Maďarsku tak byl například zmrazen přístup k více než polovině dotací z kohezních fondů EU.”

Na kulatém stole vystoupil i Václav Štětka, expert z Centra pro výzkum komunikace a kultury britské Loughborough Univerzity. Na základě podrobného výzkumu uvedl, že se v regionu střední a východní Evropy zhoršuje prostředí pro nezávislá média. To platí nejen pro Maďarsko, ale také pro Srbsko, Polsko či Slovinsko. Jako příklad uvedl koupi Polska Press polostátním výrobcem a prodejcem pohonných hmot PKN Orlen.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

21:10 Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s krajany.