Říha (Trikolóra): Jedenáctero k volbám

22.07.2021 5:37

Volební jedenáctero ekonoma Zdeňka Říhy na facebookovém profilu

Říha (Trikolóra): Jedenáctero k volbám
Foto: Archiv ZŘ
Popisek: Docent Zdeněk Říha

1. Důraz na základní pilíř fungující ekonomiky – vlastnická práva. Neříkám, že nás čeká znárodňování, současná levice moc dobře ví, že to k ovládání ekonomiky nepotřebuje. Ale přikazování automobilkám, co mají vyrábět nebo normy na počty žen v řídících orgánech soukromých firem vlastnická práva silně narušuje a je otázka, kam až současná politická reprezentace hodlá zajít.

2. Životní prostředí není a nebude lepší díky směrnicím a nařízením jakékoli vlády nebo komise. Lepší bude díky bohatnoucí společnosti.

3. Státní výdaje nelze směřovat do soukromých firem, ať už jsou úmysly těchto transferů sebelepší. Vždy to povede k neefektivitě, plýtvání a korupci. Stát se má výhradně zaměřovat na financování tzv. veřejných statků (veřejný statek není ani ZOO, ani golfové hřiště, ani výrobní linka na cokoli).

4. Korupce tu vždy bude a je samozřejmě nutné ji postihovat. Ale platí, že čím větší stát, tím větší korupce. Základním prostředkem ke snižování korupce je tedy omezování státu.

5. Státní rozpočet má být vyrovnaný, minimálně ve střednědobém horizontu. To je při současných deficitech v podstatě vyloučené.

6. Klíčovou podmínkou ekonomického a společenského rozvoje je svoboda slova.

7. Masová migrace je útok na samou podstatu euro atlantické civilizace. Soužití dvou naprosto různých kultur nemůže fungovat.

8. Nelze zpochybňovat lidskou racionalitu. To, že je člověk racionální, neznamená, že nedělá chyby. Ale zpochybňování racionality vede k tomu, že připustíme, že by nám někdo měl říkat, jak se máme chovat, aby to bylo racionální. To je živná půda pro komunisty všeho druhu.

9. Školství se musí speciálně zaměřit na nadané žáky a studenty. Protože to jednou budou ti, kteří budou táhnout společnost. Inkluze je přesný opak.

10. Je nutné respektovat práva menšin, ale není možné před každým jejich požadavkem ustupovat a dělat z něj politickou agendu.

11. Je nutné podporovat mezinárodní obchod jako zdroj bohatství. Politika cel a kvót nikam nevede.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice