Rouček (ČSSD): Putinovi užiteční idioti

17.03.2014 8:50

Referendum o osudu krymského poloostrova má velmi předvídatelný výsledek. Obří billboardy vyzývají voliče, aby si v referendu zvolili mezi fašismem a Ruskem.

Rouček (ČSSD): Putinovi užiteční idioti
Foto: liborroucek.cz
Popisek: Europoslanec Libor Rouček

Evropská unie i celé mezinárodní společenství, jak jasně ukázaly mimo jiné rozpravy a hlasování na půdě Rady bezpečnosti OSN, jsou zajedno v tom, že obsazení Krymu odporuje mezinárodnímu právu. Proto referendum o připojení Krymu k Ruské federaci neuznávají. Kreml však nutně potřebuje dodat nedělnímu referendu zdání legitimity, a proto zoufale hledá spojence všude.

Pokud jde o znalosti účinné propagandy, není radno Kreml podceňovat. Putin je zkušený stratég a navíc bývalý šéf KGB, takže úlohu propagandy bere vážně. Rusko se od začátku tváří, že není ani jednou ze stran krymského konfliktu. Vojáci, kteří obsadili krymské strategické body, přijeli v neoznačených uniformách (i když na autech s ruskými značkami a s ruskou výzbrojí). Rusové potřebují, aby o regulérnosti a legitimnosti referenda mluvil někdo jiný než Moskva.    

Ruská moc zkrátka potřebuje v této záležitosti nahlodat jednotu Západu a k tomu si vybrala podivuhodné spojence. Na jedné straně jsou jimi nenapravitelní bolševičtí nostalgici – u nás typicky KSČM, která v kremelské propagandě pravidelně hledá ideologickou oporu, pokud sama neví, co si má myslet. Varování KSČM před fašisty a teroristy z Majdanu jsou tedy kompletně opsaná od kremelské propagandy a nikoho asi nepřekvapila.

Daleko neočekávanějších spojenců Putinova strategického plánování krymské krize jsme se dočkali na opačné straně politického spektra. Paradoxně tam, kde z našeho evropského pohledu narážíme na fašizující tendence a hnědnutí kalhot, napřel své zraky Putinův aparát.

Pozvání k pozorovatelské misi u krymského referenda obdržel od ruských „nevládních organizací“ pestrý výkvět více či méně vyhraněných pravicových extremistů: francouzský Front National, rakouská FPÖ, italská separatistická Lega Nord, belgický Vlaams Belang a další. A do koho vkládají ruští stratégové své naděje na české politické scéně? Do Úsvitu Tomia Okamury! Okamurovci se cítí touto nečekanou důvěrou jistě polichoceni. Netrvalo dlouho, a Tomio Okamura, vůdce Úsvitu, již zveřejnil na svých stránkách proruský text o dějinách Krymu, kde připomíná, že Krym vlastně odjakživa patřil Rusům.

Máme tu tedy pozoruhodnou směs komunistů, pravicových extremistů a antievropských populistů, která má ilegálnímu referendu na Krymu dodat potřebnou mezinárodní legitimitu. Člověku hned vytanou na mysli dvě věci: 1/ že bývá politické spektrum ne nadarmo zobrazováno jako kruh, kde se extrémní pravice a levice potkávají a v lecčems si dobře rozumí, a 2/ že je Leninův výrok o „užitečných idiotech“ pro Putinovu politiku stále inspirativní.

Libor Rouček

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Libor Rouček - profil

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.