Rozvoral (SPD): Britové dali ve volbách jasně najevo, že už nechtějí být součástí EU

16.12.2019 12:33

Občané Spojeného království se konečně dočkají toho, že se v poslední době stále odkládaný brexit dotáhne do zdárného konce a Británie k 31. lednu 2020 ukončí své členství v Evropské unii. To slíbil svým voličům Boris Johnson.

Rozvoral (SPD): Britové dali ve volbách jasně najevo, že už nechtějí být součástí EU
Foto: archiv
Popisek: Radek Rozvoral, SPD

Hnutí SPD blahopřeje šéfovi konzervativců Borisu Johnsonovi k suverénnímu vítězství v předčasných parlamentních volbách, ve kterých jeho strana získala celkem 365 z celkových 650 mandátů a zajistila si tak v Poslanecké sněmovně pohodlnou většinu pro sestavení jednobarevné vlády a bezproblémové prosazování svého programu. Konzervativci se tak těší z největší většiny od roku 1987, kdy stranu vedla Margaret Thatcherová. Po sdělení výsledků voleb prohlásil Boris Johnson, že hlavním nejbližším úkolem je odchod z EU k 31. lednu 2020 a následně se chce zaměřit na budování nových dobrých vztahů s ostatními národy včetně naší republiky.

Z výsledků voleb se též mimo konzervativců může radovat Skotská národní strana, která získala 48 křesel. Jejich hlavním předvolebním tématem byla samostatnost Skotska.

Naopak labouristé, kteří propagovali setrvání Británie v EU (v případě vítězství v proběhlých volbách chtěli vypsat nové referendum o setrvání Spojeného království v EU) u voličů ztratili důvěru a se 203 křesly dosáhli nejhoršího výsledku od roku 1935. Ve volbách ztratili mnoho volebních okrsků, ve kterých tradičně vítězili od první poloviny 20. století. Ve straně se nyní spekuluje o politické budoucnosti lídra Jeremyho Corbyna, který už oznámil, že do další kampaně stranu nepovede.

Ještě hůře dopadla šéfka britských Liberálních demokratů Jo Swinsonová, která ve volbách neobhájila své parlamentní křeslo a v jejím obvodu zvítězila Skotská národní strana. Liberální demokraté doufali, že přitáhnou hlasy odpůrců brexitu (též chtěli prosadit nové hlasování o brexitu), ale nakonec získali o jedno křeslo méně než v minulých volbách v roce 2017. V reakci na volební výsledky Swinsonová na svou funkci předsedkyně strany rezignovala.

V těchto velmi sledovaných předčasných parlamentních prosincových volbách se jasně ukázalo, že si Britové většinově přejí vystoupení z EU, čímž vyhrála demokracie a referendum. Blahopřejeme!

Hnutí SPD je jediná strana zastoupená v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, která předložila k projednání návrh zákona o celostátním referendu v takovém znění, aby naši občané mohli svobodně hlasovat o všech důležitých otázkách, včetně vystoupení České republiky z Evropské unie. Tak vnímáme demokracii jako takovou!

Převzato z profilu politika

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: O jaké „operaci ve prospěch USA” premiér s CIA jednal?

14:02 Senátorka Zwyrtek Hamplová: O jaké „operaci ve prospěch USA” premiér s CIA jednal?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v ústředně CIA.