Rozvoral (SPD): Hnutí SPD přeje Marine Le Penové úspěch ve druhém kole prezidentských voleb!

22.04.2022 11:38

Tuto neděli proběhne ve Francii druhé kolo prezidentských voleb, které nejenže určí příštího francouzského prezidenta na dalších pět let, ale výrazným způsobem ovlivní fungování celé Evropské unie.

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD přeje Marine Le Penové úspěch ve druhém kole prezidentských voleb!
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Rozhodovat se bude mezi Emmanuelem Macronem, který prezidentský post obhajuje, a kandidátkou Národního sdružení Marine Le Penovou. Na základě výsledků prvního kola a dle odhadů expertů lze očekávat velmi vyrovnaný souboj o to, kdo bude až do roku 2027 vládnout v Elysejském paláci. Ten se nachází v centru Paříže nedaleko Avenue des Champs-Élysées a od roku 1873 je sídlem francouzských prezidentů.

Hnutí SPD přeje v rámci francouzských prezidentských voleb úspěch kandidátce Národního sdružení Marine Le Penové. SPD je společně s Národním sdružením a dalšími stranami zastoupeno ve společné vlastenecké a euroskeptické frakci Evropského parlamentu s názvem Identita a demokracie (ID). Skupina Identita a demokracie tedy sdružuje vlastenecky smýšlející poslance Evropského parlamentu, přičemž většina pochází z italské strany Liga, Národního shromáždění ve Francii a německé AfD.

V případě vítězství Marine Le Penové ve druhém kole prezidentských voleb by evropská frakce ID velmi posílila a snadněji by prosazovala svůj program v rámci EU. Po brexitu a výsledku nedávných voleb v Maďarsku a Srbsku by to byla další rána pro nikým nevolené elitáře z Evropské unie. Právě Emmanuel Macron je tím, kdo se pasoval do role nejvyššího představitele současné EU (vlastně řídí celou EU) a vydává zásadní rozhodnutí v rámci celé EU. S politikou, kterou vede současná EU, zásadně nesouhlasíme a jsme přesvědčeni, že v případě zvolení Marine Le Penové francouzskou prezidentkou by se razantním způsobem změnila i celá EU. Sylvie Kaufmannová z francouzského listu Le Monde uvádí, že Marine Le Penová se k EU vyjadřuje tak, že chce EU přeměnit zevnitř, s cílem vytvořit Evropu suverénních národů.    

Emmanuel Macron a Marine Le Penová v rámci svých předvolebních kampaní navrhují Francii dvě velmi odlišné budoucnosti, a to jak z pohledu domácího, tak i zahraničního. Krátce zmíním některé z těch, prosazované Marine Le Penovou. Jejím velkým plánem je učinit sociální bydlení, pracovní místa a sociální zabezpečení „národní prioritou“ pro francouzské občany a bojovat proti islamismu. Dále slíbila řadu opatření ke snížení životních nákladů. V rámci veřejnoprávního televizního vysílání navrhuje zrušit televizní koncesionářský poplatek ve výši 138 EUR/rok. Marine Le Penová chce udržet důchodový věk na 62 letech, a umožnit každému, kdo začal pracovat ve 20 letech, odchod do důchodu už v 60 letech. Minimální státní důchod chce navýšit na 1.000 eur. Též chce referendum o imigraci s plány na přísná pravidla pro vstup do Francie a získání francouzského občanství. Jako velká obdivovatelka brexitu mluví o osvobození Francie z „bruselské svěrací kazajky“.

Hnutí SPD společně se všemi svými příznivci přeje Marine Le Penové vítězství v těchto tak důležitých francouzských prezidentských volbách. Francouzi tak svými hlasy v neděli 24. dubna rozhodnou, kdo se stane prezidentem Francie, a zároveň určí, kdo bude řídit kormidlo EU v následujících letech.

Převzato z profilu politika.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…