Rozvoral (SPD): Naším cílem je ekonomická stabilita zajišťující prosperitu země

07.09.2021 9:20 | Komentář

Na základě výsledků podzimních parlamentních voleb vzejde nová vláda, která bude zodpovědná za hospodaření České republiky.

Rozvoral (SPD): Naším cílem je ekonomická stabilita zajišťující prosperitu země
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Končící vláda se jako řádný hospodář rozhodně nechová a začala již projednávat návrh státního rozpočtu opět s astronomickým schodkem – 376,6 miliard korun. S tím rozhodně naše hnutí SPD nesouhlasí, neboť našim cílem je zastavit zadlužování země. Víme, jak toho dosáhnout, což máme popsáno ve svém volebním programu. Dovolím si některé body představit.

Ekonomika České republiky musí vytvářet dostatek finančních zdrojů pro zajištění sociální stability. Našim cílem je zajistit podmínky pro úspěšný život občanů s garancí kvalitního vzdělání, zdravotnictví a sociálního systému. Stát se musí chovat stejně jako odpovědná rodina či firma. Není možné mít dlouhodobě vyšší výdaje než příjmy – už žádné zadlužování. Česká republika musí hospodařit podle předem připraveného a na základě důkladných analýz vypracovaného státního rozpočtu. Prioritou je zajištění jeho vyrovnanosti a příjmových zdrojů. V případě růstu české ekonomiky alespoň o 3% musí být státní rozpočet sestavený jako vyrovnaný. Nutné je definovat národní ekonomický zájem, kam řadíme energetickou bezpečnost, potravinovou bezpečnost, kontrolu nad přírodními zdroji a kontrolu telekomunikací a sítí, včetně sítí 5G.

V oblasti investic se zaměříme zejména na rozvoj cestovního ruchu a zlepšení kvality života občanů venkova. Zásadní musí být proexportní politika podporující export hotových výrobků. Naše ekonomika se nesmí podřizovat zájmům globálních elit. Jsme proti přijetí eura, tedy vstupu do eurozóny, a považujeme za naprosto nepřijatelné, aby podobná rozhodnutí byla učiněna bez referenda. Naši měnu považujeme za základní ekonomický nástroj pro zachování naší ekonomické suverenity. Podporujeme snížení daňového zatížení zaměstnanců, živnostníků, drobných podnikatelů a firem, které patří k jedněm z nejvyšších v rámci členských států Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Jsme pro zrušení EET – prosazujeme paušální daň pro živnostníky podle výše obratu, čímž se ušetří obrovský kontrolní aparát finančních úřadů, a sjednocení odvodů živnostníků a firem do jedné platby. Výpočet plateb DPH navrhujeme ze skutečně zaplacených faktur. Úspory je nutné hledat uvnitř veřejných financí a nezatěžovat občany.

Odmítáme platby solárním baronům a systém dotací, včetně biopaliv. Nedovolíme další vysávání naší země nadnárodními korporacemi bez toho, že by tyto korporace nepřispívaly svými reinvesticemi a daněmi výrazně k budování naší země. Další úspory ve zbytných výdajích vidíme v omezení plošných výplat sociálních dávek nepřizpůsobivým (zákon SPD), v ukončení plateb neziskovkám s politickým programem, navrhneme přehodnocení předražených armádních nákupů, podpoříme slučování agend jednotlivých ministerstev a také přehodnocení výše výdajů určených pro zahraniční a rozvojovou pomoc. Prosazujeme razantní snížení výdajů na státní a veřejnou správu a byrokracii, stop stav na zvyšování úředníků a odstranění nadbytečné agendy a duplicity. Veřejnou správu chceme financovat podle zemského uspořádání s ohledem na specifika jednotlivých oblastí s důrazem na digitalizaci a automatizaci.

Hnutí SPD si klade za cíl vybudovat z ČR bohatý stát, kde se vyplatí poctivá práce a férové podnikání. Všichni zaměstnanci včetně živnostníků si zaslouží za svou práci adekvátní finanční ohodnocení. Stát by měl zastávat prioritní roli při nakládání se svým majetkem a v popředí tohoto zájmu by měly být zájmy pro něj výhodné. České ceny jídla, bydlení a energií patří v rámci Evropské unie k nejvyšším ve srovnání k průměrným platům, které jsou oproti takovým státům, jako je třeba Německo, třetinové. Navíc dvě třetiny našich pracujících občanů na průměrnou mzdu ani nedosáhne – to se musí změnit. Souhlasíte-li s námi, volte v podzimních volbách číslo 4. My své sliby plníme.

Převzato z profilu.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…