Rozvoral (SPD): Odmítáme novelu zákona o ochraně veřejného zdraví

08.06.2021 13:05

Hnutí SPD odmítá předloženou novelu návrhu vládního zákona o ochraně veřejného zdraví, neboť jsme přesvědčeni, že je protiústavní.

Rozvoral (SPD): Odmítáme novelu zákona o ochraně veřejného zdraví
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Nejenže zákon omezuje svobody a práva našich občanů, ale skrytě zavádí tzv. covid pas. Vládní koalice se již v minulých čtrnácti dnech dvakrát snažila zařadit tuto novelu na pořad jednání Poslanecké sněmovny, což se jí i díky našim poslancům nepodařilo prosadit, a zítra též uděláme vše pro to, aby novela zákona o ochraně veřejného zdraví nebyla schválena.

Anketa

Podporujete boj Svjatlany Cichanouské proti Lukašenkovi?

4%
93%
hlasovalo: 18664 lidí

Hnutí SPD nevidí žádný důvod, proč by měla být projednávána ve zkráceném jednání ve stavu legislativní nouze. My tuto novelu zákona o veřejném zdraví odmítáme jako takovou, i kdyby se projednávala standardně.

Důvodů k odmítnutí máme více, ale zásadně nepřipustíme diskriminaci lidí, kteří se z jakýchkoliv příčin nechtějí nechat očkovat nebo testovat v souvislosti s nemocí covid-19, neboť jsme přesvědčeni, že očkování i testování má být na základě dobrovolnosti.  Ten, kdo se rozhodne pro očkování, by měl mít možnost výběru vakcíny. V žádném případě nesmí být podmiňován normální život zaváděním dalších omezujících podmínek.     

Je zcela zjevné, že novela zákona o ochraně veřejného zdraví byla narychlo zpracována k navrhovanému použitelnému předpisu Evropské unie, jehož obsahem bude úprava certifikátů osvědčujících skutečnost, že fyzické osoby prodělaly infekční onemocnění covid-19, byly proti němu očkovány nebo byly na toto onemocnění vyšetřeny. My ale nechceme zamezit našim občanům volné cestování. Připravovaná směrnice EU počítá s tím, že kdo nebude mít certifikát – tzv. covid pas, který bude dle požadavků Evropské unie nutný pro volné cestování, tak nebude do dané země moci vstoupit. 

Naše hnutí SPD požaduje právo a spravedlnost pro všechny občany. Chceme funkční, úsporný a demokratický stát, kde se lidé dovolají svých práv, a který od nich žádá přiměřené povinnosti. Současná novela zákona o ochraně veřejného zdraví se nám jeví jako diskriminační a nezajišťuje rovné zacházení vůči všem lidem. V žádném případě nepřipustíme kastování našich občanů jen proto, že se například nenechali z důvodu svého zdravotního stavu očkovat proti nemoci covid-19. Pro nás jsou slušní a pracující občané na prvním místě. Zítra ve Sněmovně uděláme maximum pro to, aby novela zákona o veřejném zdraví nebyla přijata.

Převzato z Profilu.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

14:07 Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k snadnějšímu zaplacení dluhů u VZP a odpuštění pená…