Rozvoral (SPD): Podpořili jsme přijetí důležitých zákonů ve stavu legislativní nouze

24.08.2020 10:46

Poslanci za hnutí SPD podpořili minulý týden oba návrhy zákonů, které navrhla vláda v souvislosti s vývojem pandemie koronaviru.

Rozvoral (SPD): Podpořili jsme přijetí důležitých zákonů ve stavu legislativní nouze
Foto: archiv
Popisek: Radek Rozvoral, SPD

Minulou středu proběhla mimořádná 57. schůze Poslanecké sněmovny, na níž byl za stavu legislativní nouze z důvodu pokračujícího šíření nemoci Covid-19 projednáván zákon o zvláštních způsobech hlasování v říjnových volbách a dále změny ve školském zákoně.

V prvním případě se jednalo o vládním návrhu zákona o zvláštních způsobech hlasování ve volbách do zastupitelstev krajů a do Senátu v roce 2020. Jsme velmi rádi, že bude v říjnových volbách umožněno volit i lidem v karanténě, neboť po prvních protiústavních nápadech a úvahách ministra vnitra Hamáčka z ČSSD to vypadalo, že tomu tak nebude. Na základě kritiky a věcných návrhů i našich poslanců se nakonec vláda vzpamatovala a všichni občané se budou moci voleb zúčastnit. SPD od začátku prosazovalo, aby se volební právo občanům neomezovalo, naopak, aby stát a ministerstvo vymyslely ve spolupráci s odborníky takové varianty, aby se maximum lidí, kteří se chtějí voleb zúčastnit, účastnit mohli, i kdyby byli v karanténě. Nakonec byl schválen zákon, který v podstatě přináší změnu v tom, že v krajích budou zřízeny speciální karanténní volební komise, které vyberou hlasovací lístky na nákazou ohrožených místech a od lidí v karanténě. Hlavní změna spočívá v možnosti volit z motorového vozidla. Poslanci SPD takto předložený návrh zákona podpořili a to včetně návrhu pro zvýšení odměn členům okrskových volebních komisí o 500 korun. Naopak jsme jako hnutí SPD během diskuse k zákonu jednoznačně odmítli návrh hlasovat prostřednictvím zmocněnce, protože volební právo je přímé a nepřenosné, a též jsme odmítli možnost korespondenčního hlasování, protože zastáváme názor, že by v této souvislosti mohlo docházet k manipulaci s volebními lístky, jako například při posledních prezidentských volbách v Rakousku.

Ve druhém případě se projednávala změna zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon). Hnutí SPD vítá tuto novelu školského zákona, která zavádí pro děti povinnost účastnit se distanční výuky jako součásti povinné školní docházky. Pro její zavedení nemusí být důvodem jen nemoc Covid-19, ale prostá logika, protože tu máme také děti, které mohou mít jiné závažné nemoci, jež jim zabraňují účastnit se klasické školní výuky. Zároveň ale říkáme, že pokud někomu nařídíme, aby se doma učil prostřednictvím počítače, musí stát všem, kteří této možnosti využijí, zajistit nejen počítač, ale také připojení k internetu. Hnutí SPD prosazuje, aby internet zdarma byl v každé domácnosti. Novelu školského zákona jsme podpořili.

Hnutí SPD bude i v budoucnu ve Sněmovně podporovat a schvalovat takové zákony, které jsou prospěšné pro naše občany. Oba schválené návrhy zákonů zamířily do Senátu, který je schválil a následně je podepsal i prezident ČR, čímž byl celý legislativní proces jejich přijetí ukončen.

Převzato z profilu.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

9:15 Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochromení zdravého rozumu a pragmatického jednání …