Rozvoral (SPD): Téměř každý desátý trestný čin spáchají v České republice cizinci

11.02.2020 10:02

Cizinci v České republice v loňském roce spáchali o 314 trestních skutků více než v roce 2018. Z policejních statistik lze konstatovat, že na vrub cizincům jde téměř deset procent z celkového počtu objasněných trestných činů.

Rozvoral (SPD): Téměř každý desátý trestný čin spáchají v České republice cizinci
Foto: archiv
Popisek: Radek Rozvoral, SPD

Hnutí SPD vnímá negativně nárůst trestných činů spáchaných cizinci v naší republice a přičítá tento trend stále se zvyšujícímu počtu zahraničních dělníků, kteří u nás pracují, a to někdy i nelegálně. Tito cizinci jsou využíváni převážně na pomocné práce ve stavebnictví nebo na dělnické profese v různých montovnách, které jim nabízejí i ubytování. A právě v těchto lokalitách, kde tito cizinci ve větším množství pobývají, se naši občané necítí bezpečně.

Za vnitřní bezpečnost republiky zodpovídá Vláda České republiky pod kontrolou Parlamentu ČR. Základním koncepčním dokumentem bezpečnostní politiky státu je Bezpečnostní strategie České republiky, která vymezuje životní, strategické a další významné zájmy ČR, obecná bezpečnostní rizika, definuje dlouhodobé záměry a opatření, jejichž cílem je zajištění podmínek pro vývoj a prosperitu ČR a zabezpečení jejích obyvatel. Vnitřní bezpečnost dále zajišťuje resort Ministerstva vnitra České republiky a zejména Policie České republiky, které tuto povinnost ukládají příslušné zákony. Policie ČR má také povinnost dokladovat, jak se jí tyto úkoly daří plnit a jedním z objektivních ukazatelů jsou i statistiky trestných činů.

Na webových stránkách Policie ČR můžeme na základě přístupných statistik trestné činnosti konstatovat, že počet trestných činů spáchaných cizinci je nejvyšší za poslední čtyři roky. V roce 2019 bylo evidováno celkem 199.221 trestních skutků s vyčíslitelnou škodou převyšující 24 miliard korun. Z tohoto počtu jich policisté objasnili 105.994. Pachatelé cizinci tvořili téměř deset procent a dopustili se celkem 9.441 trestných činů. V roce 2016 se jich cizinci z celkového počtu 116.117 objasněných trestných činů dopustili 9.246, v roce 2017 z celkového počtu 107.920 objasněných trestných činů byli cizinci pachateli 9.317 z nich. V roce 2018 z celkového počtu 105.710 objasněných trestných činů jich spáchali cizinci 9.127.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Podívejme se ještě na vybrané trestné činy dle takticko-statistické klasifikace, které u nás spáchali v roce 2019 cizinci. Z celkového počtu 143 vražd jich policisté objasnili 134 a z toho 15 vražd spáchali cizí státní příslušníci. Z 10.847 objasněných skutků násilné kriminality jich cizinci mají na svědomí 1.042. V rámci 31.666 objasněných trestných činů spadajících do majetkové kriminality jich cizinci spáchali 2.270. Cizí státní příslušníci byli též pachateli hospodářských činů, kdy z celkového počtu 14.418 objasněných trestných činů jich spáchali 1.505.

Hnutí SPD vnímá Českou republiku jako suverénní stát, který musí prostřednictvím svých výkonných orgánů garantovat pocit bezpečí všem svým občanům. Jak vyplývá z výše uvedených policejních statistik, spáchali cizinci téměř desetinu všech trestných činů a Policie ČR by se tak měla už z důvodu prevence více zaměřit na lokality, kde jsou zaměstnáváni zahraniční dělníci a zde posilovat přímý výkon služby.

(převzato z Profilu)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace