Růžička (KDU-ČSL): Neházíme investorovi klacky pod nohy, jen chráníme zájmy občanů

14.07.2019 15:49

Vsetín odeslal krajskému úřadu stanovisko k výstavbě spalovny

Růžička (KDU-ČSL): Neházíme investorovi klacky pod nohy, jen chráníme zájmy občanů
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Vsetína Jiří Růžička (KDU-ČSL)

Město Vsetín odmítá, aby se v nové spalovně, pokud bude postavena, zpracovával odpad z měst a obcí mimo jeho správní obvod (ORP), tedy, aby se svážel z jiných regionů. Požaduje vybudování měřící stanice čistoty vzduchu v lokalitě, kde se má plánované zařízení nacházet, a naměřené hodnoty chce předávat v rámci veřejné kontroly on-line občanům prostřednictvím webu. Podporuje způsoby nakládání s odpady jako se zdrojem surovin, kterým jsou nahrazovány primární přírodní suroviny.

Vsetínská radnice odeslala Krajskému úřadu Zlínského kraje obsáhlé stanovisko k diskutovanému záměru soukromého investora postavit za sběrným dvorem u Kauflandu tzv. Zařízení pro energetické využití odpadu (ZEVO), lidově řečeno spalovnu. V dokumentu pojmenovává řadu oblastí, na které by mohla mít plánovaná stavba a její následný provoz vliv. Vyjádření je nyní součástí podkladů potřebných pro dokončení šetření EIA, které má zjistit vliv ZEVO na životní prostředí a které provádí krajský úřad. „V žádném případě neházíme soukromému investorovi takzvaně klacky pod nohy, jen chráníme zájmy občanů a města Vsetína. Je potřeba si už v této fázi vymezit mantinely. Na druhou stranu přiznáváme, že problematiku odpadů je nutné začít řešit, i vzhledem k blížícímu se zákazu skládkování. Proto v tuto chvíli projekt spalovny nezamítáme, ale ani nepodporujeme. Počkáme si na výsledky šetření EIA a vlastní vyhodnocení podkladů, které máme od investora slíbené,“ sdělil Jiří Růžička, starosta města Vsetína.

Kromě vlastního stanoviska město Vsetín přeposlalo na krajský úřad i připomínky autora Petice proti spalovně Přemysla Barana, které v minulých dnech obdrželo.

Výsledky šetření vlivu ZEVO na životní prostředí by dle sdělení krajského úřadu měly být k dispozici koncem tohoto roku. „Přikládáme jim značný význam a budou pro naše rozhodování zásadní, stejně jako většinové stanovisko občanů,“ prohlásil místostarosta Pavel Bartoň, do jehož kompetencí patří mimo jiné životní prostředí.

Radnice už zřídila na svých webových stránkách (ZDE) odkaz, kde soustřeďuje veškeré dosud známé informace k projektu. Umístěn je hned na úvodní straně. Po investorovi také požaduje projednání záměru s veřejností. „Chceme, aby proběhlo v termínu po letních prázdninách,“ upřesnil Jiří Růžička.

Odeslané dokumenty:
Zařízení pro energetické využívání odpadu - ZEVO ZDE
Přílohy ZLK879 - Zařízení pro energetické využívání odpadu - ZEVO ZDE
Výpis z usnesení 6. zasedání ZMV dne 24. června 2019 ZDE

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

10:04 Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.