SPOLU: Příroda nepočká – pro ochranu životního prostředí a udržitelný rozvoj

11.08.2021 10:53

Koalice SPOLU záměrně propojila oblast životního prostředí a energetiky. Mezi její priority patří soustavná minimalizace dopadů klimatických změn, dosažení uhlíkové neutrality v EU do roku 2050, investice do udržitelného rozvoje a obnovitelných zdrojů energie, včetně rozvoje cirkulárního hospodaření.

SPOLU: Příroda nepočká – pro ochranu životního prostředí a udržitelný rozvoj
Foto: Jdeme do toho spolu
Popisek: SPOLU - koalice ODS, KDU-ČSL, TOP 09

Koalice SPOLU chce díky modernizaci české ekonomiky dosáhnout výrazného zvýšení kvality života u nás a současně ochránit přírodní bohatství pro další generace.

„Naše příroda a naše krajina je zdrojem pro život nás všech. Přírodu chráníme, abychom mohli její zdroje využívat. Abychom měli vodu, potraviny a čistý vzduch, aby stejný užitek z ní mohly mít další generace. Proto chceme skončit s plundrováním naší půdy agrosocialistickými megapodniky. Chceme, aby státní lesy nebyly jen továrnou na dřevo, všichni vidíme, kam intenzivní velkohospodaření naše lesy dostalo. Dle našeho programu chceme 10 % procent plochy nechat volné přírodě a biodiverzitě jako jsou remízky, mokřady či úhory. Našim cílem také je, aby v roce 2030 byla 1 půdy obhospodařovaná v BIO režimu. Tragédie na Bečvě se již nesmí opakovat, roztříštěnost kompetencí je strašná. Nemáme planetu B a i proto musíme chránit zdroje pitné vody ústavní podobou. Koalice SPOLU podporuje vznik dvou nových národních parků – Křivoklátsko a „Moravská Amazonie“, tedy soutok Moravy a Dyje. Chceme a musíme k naší přírodě přistupovat s respektem a pokorou, dnes bohužel vidíme víc než kdy jindy, že vítr a déšť si rozhodně poroučet nenechá,“ konstatoval člen předsednictva TOP 09 Tomáš Tesař.

„Klimatická změna ohrožuje především města. Musíme intenzivně bojovat proti tepelným ostrovům pomocí změny veřejného prostoru, zelenými střechami či fasádami. Zasadíme se o to, aby stromy a stromořadí měly stejnou ochranu jako jiná infrastruktura. Bezbřehé povolování kácení, které bylo prosazeno v letošním roce musíme opět dostat pod povolovací proces. Posun termínu ukončení skládkování je selháním současné vlády a zároveň loby hnutí STAN. Česko je dobré v třídění, ale špatné v recyklaci. Chceme zavést recyklační huby tak, bychom mohli odpadu nejlépe předcházet a když vznikne jej vytřídit a využít materiálně. Zbytek je pak potřeba využít energeticky především pro zásobování teplem měst s co nejmenší dopravou odpadu. Budoucnost energetiky vidíme v kombinaci energie z jádra a obnovitelných zdrojů. Jejich využití chceme zvyšovat a znovu v Česku nastartovat růst zelené energetiky. Do roku 2025 chceme instalovat fotovoltaiku na 100 tisíc střech po celém Česku a energeticky tak využívat zejména veřejné budovy. Například v Brně už máme plán na městskou solární elektrárnu na 120 budovách, společně odpovídají rozloze 15 fotbalových hřišť a vytvoří úsporu 36 tisíc tun oxidu uhličitého za rok. Jsem přesvědčený, že takto můžeme využívat obnovitelné zdroje celorepublikově a výrazně tak přírodě ulehčit. Posilnit zároveň chceme i Zelenou úsporám, usilujeme o to, aby se zelená energie lidem vyplatila," uvedl Petr Hladík, místopředseda KDU-ČSL pro životní prostředí.

Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová

  • KDU-ČSL
  • KDU-ČSL se pomalu seznamuje s internetovými Parlamentními listy.

„Andrej Babiš opět lhal a selhal, když slíbil, že prosadí v Bruselu jádro jako bezemisní zdroj. Nastal ale konec doby uhelné a budoucnost české energetiky vidíme v jádru a ve využití decentralizovaných obnovitelných zdrojů, především fotovoltaiky, ve spojení s ukládáním energie v bateriích. My v Evropské unii jádro mezi bezemisní zdroje prosadíme. Hodláme k tomu využít našeho předsednictví EU, kdy v předsednické trojici následujeme Francii, která je jádru také nakloněna. My tuhle příležitost, na rozdíl od Andreje Babiše, využijeme. Do doby, než se podaří vybudovat jaderné zdroje energie s dostatečnou kapacitou, budeme využívat plyn jako nejlepší přechodný zdroj především pro teplárenství. Abychom zajistili energetickou bezpečnost a nezávislost, zajistíme podíl v jednom z LNG terminálů v sousední zemi. Všechny opatření vedoucí k ochraně životního prostředí však musí být sociálně citlivá a nesmějí být na úkor konkurenceschopnosti ČR v EU a ve světě. Nestojíme o exodus českého průmyslu do Číny. Proto v rámci EU podpoříme uhlíkové clo na dopravu zboží, ať už půjde o lodní, nebo leteckou dopravu. A v neposlední řadě musím říct, že věříme vodíku. Na vývoji vodíkových aut pracují světové automobilky a nevedou si vůbec špatně. Bylo by velkou chybou protežovat pouze elektromobily a vodík nebo vývoj syntetických paliv odsunout na druhou kolej,“ říká místopředseda ODS Alexandr Vondra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.