STAN: Chybí preferenční hlasy. Důvodem je drahý a neefektivní systém

25.10.2017 18:17

V Ústeckém kraji nedošlo k započítání některých preferenčních hlasů kandidátů, kteří se nacházeli na druhé straně volebního lístku. Na vině je současný systém sčítání hlasů, který je nákladný a chybový.

STAN: Chybí preferenční hlasy. Důvodem je drahý a neefektivní systém
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

„Ukazuje se, že současný volební systém je nejen drahý, ale i chybový. V Ústeckém kraji některé volební komise nezapočetly preferenční hlasy kandidátů, jejichž jména byla vytištěná na druhé straně volebního lístku. Důkazem toho je starosta Benešova nad Ploučnicí Filip Ušák, který podle komisí ve své ‚volební baště‘ obdržel jen čtyři preferenční hlasy,“ říká předseda STAN Petr Gazdík.

Problémy však byly i jinde. „Máme informace minimálně o šesti obcích z Ústeckého kraje, kde voliči kroužkovali někoho z druhé strany lístku, ale ve výsledku jsme žádný preferenční hlas neobdrželi,“ říká Ušák.

„Nemáme v úmyslu rozporovat výsledek voleb, pouze chceme upozornit na nedostatky současného volebního systému a navrhnout věcné řešení. Tím je v první fázi jasné označení dvoustrannosti lístku, to může byt provedeno hned. Z dlouhodobého pohledu jsou to elektronické volby po vzoru Estonska, kde by podobný problém nastat nemohl,“ dodává předseda poslaneckého klubu STAN Jan Farský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farhan (ANO): Ten zákon provází neskutečný chaos

21:10 Farhan (ANO): Ten zákon provází neskutečný chaos

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…