STAN: Směrnice o zbraních - Střelba mimo terč

13.03.2017 10:47

Evropský parlament čeká v úterý v poledne konečné hlasování o návrhu směrnice o zbraních. Kromě společných pravidel označování a uchovávání zbraní a propojení národních databází o odmítnutých žádostech o vydání zbrojního průkazu obsahuje návrh rozsáhlé pasáže kritizované i odbornou veřejností. Právě tato problematická ustanovení chtějí upravit čeští a slovenští europoslanci.

STAN: Směrnice o zbraních - Střelba mimo terč
Foto: Redakce
Popisek: Starostové a nezávislí

K nedostatkům směrnice patří například zákaz nabývání některých typů samonabíjecích zbraní, s možností udělení výjimky pro ty, kteří budou oprávněnými držiteli těchto zbraní ke dni vstupu nové směrnice v platnost. Pokud ČR tuto výjimku využije, bude se vztahovat na cca 40 tisíc zbraní, které jsou nyní v rukou oprávněných držitelů. Zájemci o tyto zbraně, kteří si je nestihnou pořídit do doby vstupu směrnice v platnost, budou mít naproti tomu smůlu.

„Uvedenými zákazy dochází k vytváření dvojí kategorie občanů – jedna si svou zbraň bude moci na základě výjimky ponechat, druhé bude pořízení stejné zbraně odepřeno. Taková situace v sobě obsahuje prvek diskriminace a může znamenat zpochybnění principu rovnosti občanů před zákonem,“ uvádí k tomu europoslanec Jiří Pospíšil, člen výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele, který návrh zbraňové směrnice projednával (zvolený za TOP 09 a STAN).

Europoslanec Stanislav Polčák (zvolený za TOP 09 a STAN) ve výčtu nedostatků pokračuje: „Oproti původnímu návrhu Komise, který chtěl zakazovat nabývání a držení zbraní na principu podobnosti, sice došlo k určitému zlepšení, některé nepřiměřené zákazy však zůstaly. Jde mi především o to, aby bylo možné do budoucna nabývat a držet dlouhé zbraně s kapacitou zásobníku do 32 ran. Neexistuje totiž žádný opodstatněný důvod takové zbraně zakazovat. Kromě toho chci například posílit právní jistotu milovníků paintballu, že jejich zbraně nebudou podléhat žádným novým omezením“.

Čeští a slovenští europoslanci k návrhu uplatňují celkem 26 pozměňovacích návrhů. „Tyto návrhy nově zaváděné zákazy podstatně zmírňují. V případě, že nebudou schváleny, nemohu v závěrečném hlasování návrh směrnice v žádném případě podpořit,“ vysvětluje Stanislav Polčák.

„Chci podtrhnout, že omezováním legálního nabývání a držení zbraní se bezpečnost nezvýší ani o píď. Teroristické činy na území EU byly totiž páchány nelegálními, případně špatně znehodnocenými zbraněmi. Obchodování s nelegálními zbraněmi tato směrnice neřeší a společná pravidla pro znehodnocování zbraní platí již od prosince 2015, kdy je Komise narychlo přijala v reakci na listopadové teroristické útoky v Paříži,“ uzavírá europoslanec Pospíšil.

Zákaz nabývání podle návrhu Komise se má týkat některých typů samonabíjecích zbraní (vzniklých přeměnou z automatických; dlouhých zbraní - pušek - s kapacitou zásobníku nad 10 ran; krátkých zbraní – pistolí - s kapacitou zásobníku nad 20 ran; dlouhých zbraní se sklopnou pažbou).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.