STAN vyzývá vládu: Okamžitě zastavte centralizaci státní správy

19.08.2019 17:36

Českým regionům reálně hrozí, že jim budou vládní politikou omezeny služby finančních úřadů a zrušeny služebny Policie ČR.

STAN vyzývá vládu: Okamžitě zastavte centralizaci státní správy
Foto: STAN
Popisek: STAN

Vláda dlouhodobě usiluje o zrušení těchto úřadů v regionech a kompetence se přesouvají do větších měst, které jsou pro občany mnohem hůře dostupné.

Již před rokem se hnutí STAN ve spolupráci se SMS ČR podařilo zastavit rušení místních úřadů matrik a pošt. Předsednictvo STAN proto přijalo usnesení, kterým vyzývá vládu k urychlenému zastavení dalšího vyhánění veřejné služby z dosahu občanů:

Hnutí STAN považuje tento dlouhodobý politický trend současné vlády za nebezpečnou centralizaci státní správy, která přispívá k sestěhovávání obyvatel do aglomeračních center a předsednictvo hnutí STAN vyzývá Vládu ČR, aby okamžitě zastavila záměr omezování veřejných služeb v regionech a udělala vše nezbytné pro udržení jejich dostupnosti občanům.

„Omezováním dostupnosti veřejných služeb (matriky, pošty, finanční a stavební úřady) a rušením služeben Policie ČR v řadě měst po celé zemi a přesouváním jejich působnosti do center vzdalujeme správu od občanů, živnostníků, firem, ale také od samotných obecních úřadů. Důvodem těchto změn je dle vyjádření zástupců vlády snaha o hledání úspor ve státním rozpočtu, nicméně vláda má šetřit v jiných oblastech. Vždyť občané odvádějí daně, za které jim má stát poskytnout adekvátní a dostupnou službu,“ říká poslankyně Věra Kovářová.

„Tato vláda celé své období přijímá nová byrokratická opatření, které občany v každodenním životě zatěžují a důsledkem je i složitější státní správa. Na straně druhé ale ruší úřady, které jsou neblíže k lidem a upírá jim základní služby. Dvojí kvalita života – v centrech a v regionech - je naprosto nepřijatelná, především v době, kdy se vláda ani v nejmenším nepokusila celý systém veřejné správy zjednodušit a digitalizovat,“ uvádí Vít Rakušan.

„Ve stínu závažného porušování Ústavy prezidentem, zde obyčejným lidem vláda odebírá kontakt se státní správou. Pokud se trend centralizace státní moci do rukou nejvyšších úřadů okamžitě nezastaví, tak budeme navrhovat řešení této problematiky jako mimořádný bod na plénu Poslanecké sněmovny. Téma je závažné a premiér by měl vysvětlit obyvatelům regionů, seniorům či pohybově handicapovaným, že jim potichu a postupnými kroky stíží komunikaci s úřady,“ dodává předseda STAN Vít Rakušan.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Felcman (Zelení): V Liberci bude vládnout koalice strachu

16:05 Felcman (Zelení): V Liberci bude vládnout koalice strachu

Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakék…