Šafránková (SPD): Čest hrdinům boje proti německým okupantům

23.06.2021 7:33 | Komentář

V pátek 18. června jsme si připomněli významný den České republiky, Den hrdinů druhého odboje.

Šafránková (SPD): Čest hrdinům boje proti německým okupantům
Foto: Archiv L. Šafránkové
Popisek: Lucie Šafránková, poslankyně Parlamentu ČR za hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD). Místopředsedkyně sněmovního Výboru pro sociální politiku. Členka Zastupitelstva města Brna.

Proč zrovna 18. června?

Protože v tento den, v roce 1942, vyhasly v boji s mnohonásobnou německou přesilou v pravoslavném kostele sv. Cyrila a Metoděje (tehdy nsl jméno sv. Karla Boromejského) v Resslově ulici v Praze životy sedmi statečných československých vojáků, parašutistů a příslušníků Operace Anthropoid, kteří několik dní předtím, 27. května 1942, zlikvidovali zlopověstného kata českého národa, zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

Heroický čin a úloha domácího odboje

Byla to jedna z nejvýznamnějších bojových akcí druhé světové války. Akce, která vrátila Československo na pomyslnou politickou mapu světa, akce, která zajistila poválečnou obnovu československého státu v jeho předválečných hranicích. Akce, která zabránila plošné genocidě českého národa, kterou Heydrich plánoval - a kdyby dál žil, zajisté by ji i realizoval. Šlo o akci výjimečnou i v celoevropském měřítku – nikomu, v žádném jiném okupovaném státě, ani v samotném Německu, se nepodařilo fyzicky odstranit takto vysokého představitele nacistického režimu.

Anketa

Považujete policejní zákrok vůči mrtvému teplickému Romovi za chybný?

hlasovalo: 23925 lidí

Nesmíme zapomínat ani na to, že úspěšná likvidace Heydricha by nemohla proběhnout, nebýt zapojení mnoha domácích, (československých) odbojářů. Těch odbojářů, kteří parašutisty ubytovávali, ukrývali je a zásobovali jídlem a ošacením a kteří jim dodávali životně důležité operativní informace o aktuální situaci v tzv. Protektorátu Bez jejich pomoci by se tato akce nezdařila.

Činnost domácích odbojářů byla naprosto obdivuhodná a heroická, jelikož ji vykonávali s vědomím, že každým okamžikem riskují nejen svou vlastní smrt, ale i vyvraždění celých svých rodin německými okupanty. V mnoha případech k tomu, bohužel, skutečně došlo. Role domácího protiněmeckého odboje v období druhé světové války a okupace byla naprosto zásadní a je hodná naší věčné a nejvyšší úcty. I proto si tyto všechny tyto hrdiny každoročně 18. června připomínáme.

Poslední bitva

Toho dne v kostele v Resslově ulici padlo v boji „Sedm statečných“ - českoslovenští vojáci a parašutisté vyslaní z Británie československou vládou v exilu - Adolf Opálka, Josef Bublík, Josef Valčík, Jan Hrubý, Jaroslav Švarc. A rovněž ti, kdož stáli Heydrichovi tváří v tvář v onen okamžik pravdy a nezaváhali – Jan Kubiš a Jozef Gabčík. Boj těchto sedmi hrdinů proti německým vojenským okupantským silám v počtu osmi set vojáků trval onoho 18. června roku 1942 přes sedm hodin.

Šest z nich v postupně stále bezvýchodnější situaci zvolilo smrt vlastní rukou a vlastní zbraní. Jan Kubiš, Heydrichova Nemesis, zemřel na následky utrpěných střelných zranění. Splnil se tak jejich poslední cíl - aby je Němci nedostali živé. Přestože ti se o to enormně snažili, i za pomoci jejich zrádce a udavače, jejich bývalého kolegy-vojáka Karla Čurdy, který do krypty kostela opakovaně poníženě volal: „Kamarádi, vzdejte se! Nic se vám nestane! Mně se také nic nestalo.“ Odpovědí mu však byla pouze palba a jasná odpověď: „Jsme Češi! Nikdy se nevzdáme. Slyšíte? Nikdy!“

Memento

Připomínejme si tuto větu, i památku našich sedmi hrdinů, stále a znovu. Zvláště dnes, v době, kdy se nestydatě přepisuje a falšuje historie, zejména, co se týče dějin druhé světové války a jejích výsledků. A kdy se začíná rehabilitovat nacismus a viníci začínají být zaměňování za oběti.

Čest hrdinům boje proti německým okupantům! Vzpomínáme a děkujeme!

(převzato z Profilu)

Bc. Lucie Šafránková

  • SPD
  • poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • poslankyně

Článek byl převzat z Profilu Bc. Lucie Šafránková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…