Šafránková (SPD): Nenechme padnout poctivé živnostníky

19.11.2020 22:02

Dnes jsem za naše hnutí SPD podala návrh na změnu zákona o kompenzačním bonusu, který byl minulý týden schválen ve Sněmovně a následně vyšel ve Sbírce zákonů.

Šafránková (SPD): Nenechme padnout poctivé živnostníky
Foto: Archiv L. Šafránkové
Popisek: Lucie Šafránková, poslankyně Parlamentu ČR za hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD). Místopředsedkyně sněmovního Výboru pro sociální politiku. Členka Zastupitelstva města Brna.

Hlavním důvodem je to, že vláda opět zapomněla na podporu významné skupiny živnostníků, tentokrát těch, kteří se snaží zachránit pracovní místa (a tím i příjmy a životní úroveň)  svých zaměstnanců. A jelikož hnutí SPD dlouhodobě podporuje všechny pracující občany, musela následovat naše odpovídající reakce. Protože vládní poslanci odmítli naše návrhy na odstranění některých závažných nedostatků v návrhu tohoto zákona v průběhu jeho řádného projednávání, byla jsem nucena volit cestu rychlého podání novely zákona v zájmu zamezení jasné diskriminace a nespravedlnosti vůči mnoha osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ).

Anketa

Kdo byl lepší ministr zdravotnictví?

hlasovalo: 12133 lidí

Absurdní kompenzační divadlo

Jde o to, že zákon (i jeho výklad ministerstvem financí) neumožňuje vznik nároku na tento „podzimní“ kompenzační bonus (ve výši 500 korun denně) těm osobám samostatně výdělečně činným, které zároveň čerpají podporu z programu Antivirus na udržení pracovnách míst svých zaměstnanců. Zatímco společníkům eseróček souběh čerpání kompenzačního bonusu i peněz z programu Antivirus zákon umožňuje.

To je vůči živnostníkům, kteří museli v důsledku vládních opatření omezit či zcela zastavit podnikání a uzavřít své provozovny, naprosto nespravedlivé až likvidační. Tato situace tak fakticky staví osoby samostatně výdělečně činné před volbu a dilema, zda propustit zaměstnance, anebo být osobně, v horším případě i s celou rodinou,  několik měsíců nezaviněně bez jakéhokoli příjmu.

Toto ustanovení navíc nemá žádnou logiku ani věcné oprávnění – protože v obou případech, u OSVČ i eseróček, jde v rámci programu Antivirus o naprosto stejnou situaci: o čerpání podpory pro jejich ohrožené zaměstnance, nikoli o vlastní příjem či obohacení zaměstnavatele. A vláda následně jedné z těchto skupin  podnikatelů kompenzační bonus čerpat povolí a druhé zakáže. To nelze akceptovat.

Hnutí SPD za živnostníky postižené dopady epidemie koronaviru bojuje dlouhodobě, sama jsem v tomto směru již podala desítky legislativních návrhů. Tímto návrhem zákona v tom pokračujeme – a nebudeme mčky přihlížet jejich šikaně a poškozování!

(převzato z Profilu)

Bc. Lucie Šafránková

  • SPD
  • poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • poslankyně

Článek byl převzat z Profilu Bc. Lucie Šafránková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…