Šafránková (SPD): Podoba naší sociální politiky je výsostnou záležitostí suverénní České republiky

11.08.2021 16:17

Sociální politika je věcí prvořadého veřejného zájmu. Její financování musí být zcela zajišťováno a garantováno státem, je to jeho základní povinnost.

Šafránková (SPD): Podoba naší sociální politiky je výsostnou záležitostí suverénní České republiky
Foto: Archiv L. Šafránkové
Popisek: Lucie Šafránková, poslankyně Parlamentu ČR za hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD). Místopředsedkyně sněmovního Výboru pro sociální politiku. Členka Zastupitelstva města Brna.

Odmítáme privatizaci jakýchkoli součástí sociální politiky a rovněž tak odmítáme jakékoli omezování veřejných služeb a jejich současného rozsahu.

Sociální politika dle hnutí SPD

Oblast sociální politiky je výsostnou národní agendou, její podoba a její zákonné ukotvení musí být výhradní záležitostí české vlády, českého parlamentu a českých občanů. Musí být výsledkem jejich rozhodnutí, nikoli důsledkem zahraničního diktátu. Proto jednoznačně odmítneme – a nikdo v tom neustoupíme - jakékoli zásahy orgánů Evropské unie do podoby české sociální politiky.

Aktuálně jde zejména o snahu Evropské komise zasahovat do podoby nastavení mateřské péče a rodičovské dovolené v České republice prostřednictvím tzv. Směrnice „Work Life Balance“ (slaďování pracovního a rodinného života).

Proti neblahým zásahům a diktátu Evropské unie

Anketa

Kdo v Ústeckém kraji vyhraje volby?

hlasovalo: 9093 lidí

Evropská komise se tímto způsobem snaží sjednotit podobu sociální politiky na celém území Evropské unie a všech jejích členských států, což by české občany jednoznačně poškodilo. Zejména pak naše rodinys malými dětmi.

Sociální politika nepatří mezi tzv. společné politiky Evropské unie, proto v této záležitosti rozhodně nesmíme ustoupit! Tato Směrnice by vnesla velmi negativní změny do oblasti uspořádání mateřské a rodičovské péče včetně nastavení peněžité pomoci státu občanům v době mateřství a rodičovství.

Evropská komise zde požaduje, aby se rodičovský příspěvek do budoucna odvíjel od výše předchozích příjmů rodičů a aby na něj měli nárok jen ti občané, kteří si předtím budou platit speciální pojištění.

Podporujeme porodnost a pracující rodiny

Zatímco nyní jde o univerzální dávku pro všechny rodiče ve stejné výši bez jakýchkoli dalších podmínek. Plán Evropské komise by tak poškodil zejména nízkopříjmové domácnosti - a hlavně by působil proti oprávněným snahám o podporu českých rodin a o zvýšení porodnosti, což dlouhodobě prosazuje naše hnutí SPD!

Evropská komise prostřednictvím zmíněné směrnice dále požaduje, aby se rodiče v době péče o dítě a pobírání rodičovského příspěvku museli minimálně na dva měsíce povinně vystřídat. Pokud by tak neučinili, tyto dva měsíce rodičovské dovolené by jim bez náhrady propadly a navíc by přišli o část rodičovského příspěvku.

To je naprostá nehoráznost!

Hnutí SPD jakékoli zásahy Evropské unie do podoby české sociální a rodinné politiky zásadně odmítá, nikdy se jim nepodvolí, nikdy pro ně nezvedne ruku! Mějme i toto na paměti při říjnových volbách do Poslanecké sněmovny!

(převzato z Profilu)

Bc. Lucie Šafránková

  • SPD
  • poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • poslankyně

Článek byl převzat z Profilu Bc. Lucie Šafránková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…