Scheinherr: Mapa přístupnosti pomůže držitelům ZTP s vyhledáváním parkování

13.02.2019 5:36

Mapa přístupnosti, kterou můžete nalézt na adrese www.mapapristupnosti.cz, usnadňuje život nejen osobám se sníženou schopností pohybu, ale i seniorům nebo maminkám s kočárky už od roku 2016.

Scheinherr: Mapa přístupnosti pomůže držitelům ZTP s vyhledáváním parkování
Foto: praha.eu
Popisek: Adam Scheinherr

V současné době lze v mapě dohledat podrobné informace o bezbariérové přístupnosti více než 1 100 budov a veřejných prostranství na území hl. města Prahy, které jsou postupně doplňovány. Na tomto projektu spolupracuje Magistrát hl. m. Prahy s Institutem plánování a rozvoje hl. m. Prahy a Pražskou organizací vozíčkářů. Uživatelé si mohou nově v legendě vyfiltrovat vyhrazená stání ZTP či dopravní stavby.

Magistrát hl. m. Prahy vyslyšel přání z řad držitelů parkovacích karet ZTP a ZTP/P a v rámci inventarizace, která probíhala od roku 2017 do roku 2018, získal údaje o lokalizaci a parametrech sdružených vyhrazených parkovacích stání. Každá modrá ikona se symbolem vozíku na Mapě přístupnosti popisuje, o jaký typ vyhrazeného stání se jedná, jeho délku a šířku, a k dispozici jsou také informace o materiálu a stavu povrchu.

„V průběhu letošního roku budou doplněny informace o přístupu ke stání z nejbližší pěší komunikace a přibyde také fotodokumentace. Všechna kritéria jsou navíc průběžně prověřována,“ říká náměstek primátora pro oblast dopravy Adam Scheinherr. Filtr dopravní stavby zobrazuje údaje také o bezbariérové přístupnosti stanic metra a železnice. V současné době je zmapováno 16 objektů v této kategorii.

Uživatelé si mohou z jednoho místa dohledat informace o dostupnosti objektu podle typu občanské vybavenosti, tedy například pro oblast kultury, úřadů, služeb, sociálních služeb, zdravotnictví, bankomatů, sportu, restauračních zařízení apod. Mapa zobrazuje tři kategorie přístupnosti - plně přístupné, částečně přístupné a nepřístupné.

Každý zmapovaný objekt je zároveň charakterizován 11 piktogramy, které popisují sklon a povrch průchozích částí, schody, úzké dveře, bezbariérovou přístupnost WC a další důležité informace pro větší komfort návštěvníků. Projekt Mapa přístupnosti mimo jiné získal v minulosti ocenění od Národní rady osob se zdravotním postižením v ČR.

Mapu přístupnosti najdete ZDE
Od roku 2017 existuje také anglická mutace ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…