Scheinherr (Praha sobě): Jedeme. Tohle je skvělý příklad smart city v praxi

13.08.2022 6:27 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k pražské MHD.

Scheinherr (Praha sobě): Jedeme. Tohle je skvělý příklad smart city v praxi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Náměstek primátora Adam Scheinherr

Zrychlujeme cestování autobusem - už na 50 % semaforů mají autobusy preferenci! To se hodí nejen během špiček, kdy nechceme cestující zdržovat v kolonách. Je to skvělý příklad smart city v praxi.

Když se autobus blíží k semaforu, automaticky na základě GPS polohy zasílá informaci, jakým směrem na křižovatce pojede. Semafory vybavené novou technologií pak upraví signální program tak, aby autobus mohl projet bez zastavení nebo s co nejmenším zdržením. V reálném provozu se tak například zelená o několik sekund prodlouží a červená padne až po tom, co autobus projede přes křižovatku. Systém je navíc propojený s jízdním řádem, takže se semafor dozví i to, jestli autobus nemá zpoždění, nebo naopak není nadjetý, a tedy preferenci nepotřebuje.

V posledních týdnech na preferenci autobusů skvělí projektanti z TSK Praha a programátoři světelných signalizací pořádně zamakali. Technologie nově funguje už na 265 křižovatkách, což je polovina všech pražských křižovatek, kudy autobusy projíždějí. Pokračovat budeme samozřejmě dál, čím rychlejší MHD, tím lépe. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Exner (STAN): Nesnáším, když se Češi prezentují jako malý bezmocný národ

10:14 Exner (STAN): Nesnáším, když se Češi prezentují jako malý bezmocný národ

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k bezpečnosti a sebevědomí ČR.