Schillerová (ANO): Arogance moci našla nový strop

08.04.2022 10:46

Projev na 16. schůzi Poslanecké sněmovny 8. dubna 2022.

Schillerová (ANO): Arogance moci našla nový strop
Foto: Ministerstvo financí ČR
Popisek: Alena Schillerová

Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já se ve svém dnešním vystoupení musím vrátit ke středečnímu dění tady v Poslanecké sněmovně, protože se tu stalo něco, co prostě není možné jednoduše přejít jen mávnutím ruky. 

Anketa

Který z jmenovaných šéfů vlád je nejlepší?

1%
0%
3%
95%
hlasovalo: 57071 lidí

Stalo se tu totiž to, že vládní koalice, silou své většiny, připravila opozici o základní právo, a tím je interpelovat vládu. Já musím říct, že zejména od stran, jejíž zástupci před volbami tak rádi mluvili o lepší politické kultuře a říkali si demokratická opozice, je to minimálně hodně pokrytecké. Není to poprvé, kdy koalice ukázala svou pravou tvář a silou válcuje opozici, a to z jediného důvodu, protože je opojena svou mocí a v neposlední řadě i proto, že tu většinu tady prostě má. Jistě, těžko proti tomu něco namítat, je to vždy jen o přístupu. (Vystupující se obrací na předsedající pro zjednání klidu.)

***

Rozumím, děkuji, paní místopředsedkyně. Jistě těžko proti tomu něco namítat, vždycky je to o přístupu, jaký ta či ona vládní koalice zvolí. Je to vaše volba, že preferujete způsob, kdy je opozice soustavně ignorována. A tento váš přístup je určitě možný, pravděpodobně z vašeho pohledu také pohodlný a dokonce i legitimní. Co ale legitimní není, je sebrat opozici právo vládu kontrolovat.

Sebrat právo ptát se na interpelacích, a to se přesně tento týden stalo. Schůze ve středu odpoledne byla přerušena do dnešního rána, přestože pro to zcela zjevně nebyl důvod. Mimořádnou schůzi Sněmovny, která se týkala jedné z kauz hnutí STAN, svolala paní předsedkyně na čtvrteční dopoledne, tedy na čas písemných interpelací. Teď vás možná překvapím, ale i když se mi to nelíbí, tak musím říct, že to chápu a toto nehodlám kritizovat. Není to tak dlouho, co jsem byla členkou vlády a rozumím, že se nechcete připravit o čas k projednávání zákonů.

Jaký byl ale důvod, že jste zrušili interpelace ústní? Existoval nějaký jiný důvod než vašich 108 hlasů? Opravdu není argumentem mimořádná schůze, u které bylo předem jasné, že nedojde ke schválení programu. Pokud kdykoli v minulém období došlo k tomu, že interpelace nebyly, dělo se to vždy pouze po dohodě s opozicí. Teď to bylo přesně naopak. Určitě si vzpomenete, že já jsem zde dávala protinávrh na přerušení schůze do čtvrtka 14.30 hodin, takže vůli opozice jste znali a rozhodně jste nemohli nabýt dojmu, že o interpelace zájem nemáme.

Náš demokratický systém je založený na tom, že se vláda zodpovídá Poslanecké sněmovně a podléhá parlamentní kontrole. Ta parlamentní kontrola je nezastupitelná a interpelace jsou její základní a nedílnou součástí. Právo na ně je dokonce zakotveno v Ústavě, konkrétně článek 53 Ústavy říká, že každý poslanec má právo interpelovat vládu nebo její členy ve věcech její působnosti. Pravidla interpelací jsou pak jasně stanovena jednacím řádem a to, jak víme, je také zákon. To všechno jste nerespektovali.

Parlamentní kontrolu už vaše koalice jednou obešla, a to navzdory názoru většiny ústavních právníků, navzdory názoru opozice a co víc, i navzdory názoru vašeho předsedy Senátu a senátní ústavní komise, složené převážně z členů vašich stran. Mluvím samozřejmě o nouzovém stavu. Přestože jsme vám jako nejsilnější klub vstřícně nabízeli jeho prodloužení o třicet dnů, tak vy jste zvolili cestu, která je minimálně z pohledu Ústavy velice sporná, a to je prodloužení nouzového stavu o 58 dní. Nebudete teď muset skládat účty po třiceti dnech, slovy paní předsedkyně Pekarové vysilující diskuse s opozicí prostě odpadne a s ní samozřejmě i ta mnohokrát zmíněná parlamentní kontrola.

Nedávno vaše vláda oslavila sto dnů ve funkci a já bych vám v souvislosti s těmi sty dny ráda položila poměrně jednoduchou otázku. Víte, kolegyně a kolegové, kolikrát za tu dobu proběhly ústní interpelace? Třikrát. Ano, všeho všudy třikrát. A přitom jen těžko by se hledala doba, kdy otázky opozice byly víc pochopitelné. Naše země se potýká s energetickou krizí, migrační krizí, inflací a s ní i ceny všeho letí vzhůru. Jsme v nouzovém stavu a přesto se jako opozice nemůžeme ptát.

Protože se vaše vláda vyhýbá parlamentní kontrole a odmítá odpovídat na pochopitelné otázky opozice a já nevím, jestli je to tím, že ty odpovědi prostě nemáte nebo nám jen chcete dokázat, že ta arogance moci našla nový strop, tak logicky hledáme způsoby, jak o těchto věcech jednat. Proto dnes já i moji kolegové budeme chtít zařadit nové body, týkající se činnosti vlády, s našimi konkrétními návrhy. Já věřím a očekávám, že se k tomu vládní koalice postaví čelem, chytne se za nos, naše body zařadí a připustí diskusi o našich návrzích.

Navrhuji bod s názvem Zrušené interpelace a zařadit ho jako první bod dnešního jednání.

Děkuji vám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…