Schillerová (ANO): Větší ochrana před praním špinavých peněz či financování terorismu je vítaná

23.03.2022 14:15

Projev na 16. schůzi Poslanecké sněmovny 23. března 2022 k zákonu o platebním styku

Schillerová (ANO): Větší ochrana před praním špinavých peněz či financování terorismu je vítaná
Foto: Ministerstvo financí ČR
Popisek: Alena Schillerová

Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně.

Vědoma si toho, že jsme ve třetím čtení, tak jenom si dovolím pár slov. Samozřejmě za hnutí ANO říkám, že tuto novelu podpoříme. Je to sice novela technického charakteru, ale její přijetí je žádoucí, protože předcházející legislativní forma obsahovala některé drobné nejednoznačnosti, vady nebo nedokonalosti či aplikační problémy, které se potom projevily v průběhu právě vlastní aplikace zákona.

Zákon o platebním styku, který nabyl účinnosti 13. ledna 2018, si za svůj cíl klade upravit podmínky poskytování platebních služeb a vydávání elektronických peněz a upravuje současně i veřejnoprávní podmínky pro provozování těchto činností i soukromoprávní vztahy při těchto operacích vznikající. Je to jedna z oblastí, při které je bezpodmínečně nutná harmonizace procesu na nadnárodní úrovni. Takže předložená novela zákona je v souladu s evropskými předpisy s ohledem na úpravy platebního styku a zpřesňuje transpozici směrnice o platebních účtech a směrnici PSD.

Anketa

Vážíte si Jaromíra Nohavici?

94%
3%
hlasovalo: 42035 lidí

Mezi změny, které novela zavádí, můžu jmenovat především úpravu přístupu k platebním účtům vedeným úvěrovými institucemi tzv. nebankovním poskytovatelům platebních služeb či navyšování transparentnosti při poskytování služeb dynamické směny měn. A současně tato novela zprůchodňuje relativně komplikovaný průběh získávání licenčního řízení. Zavádí také novou licenční kategorii poskytovatele služeb okamžitého převodu účtované částky na měnu, ke které je veden její platební účet, tzv. dynamická směna měn, což je něco, o co jsme dlouho usilovali a co je určitě velice ku prospěchu. Paralelně, a to je také pozitivní, přispívá k lepšímu výkonu dohledu nad institucemi, které zabezpečují platební služby a zavádí dílčí změny v licenčních požadavcích pro vydavatele elektronických služeb.

Pozitivně hodnotím taktéž nově zavedenou povinnost žádosti, kdy poskytovatelé platebních služeb malého rozsahu budou muset prokazovat svoji důvěryhodnost a důvěryhodnost dalších zpřísněných osob. Proto si myslím, že je vzhledem k aktuálním globálně politickým a geopolitickým změnám větší ochrana před rizikem praní špinavých peněz či financování terorismu vítaná. My rozhodně tento návrh podpoříme.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): V novele o návykových látkách je schován fakt o hygienách. Nepřípustné

20:01 Mašek (ANO): V novele o návykových látkách je schován fakt o hygienách. Nepřípustné

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…