Schwarzenberg: Důstojnost mrtvých méně důležitá než vepřo knedlo zelo

11.08.2019 19:21

Komentář na facebookovém profilu k vyjádření předsedy KSČM Vojtěcha Filipa o táboře v Letech

Schwarzenberg: Důstojnost mrtvých méně důležitá než vepřo knedlo zelo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Koncentrační tábor v Letech u Písku, který byl pod českou správou a hlídali ho bohužel čeští dozorci, byl určen především pro Romy či Cikány. Zemřelo tam téměř čtyři sta lidí a ti co přežili, byli převezeni do Osvětimi a šli do plynu. O pětadvacet let po uzavření tábora komunisté na tomto místě, kde se děly hrůzné věci, vybudovali veliký vepřín. Na místě, kde zahynulo tolik lidí, včetně všech dětí, které se v táboře narodily.

Po roce 1989 trvalo pětadvacet let, než se podařilo vepřín odstranit a vrátit tomuto místu aspoň částečnou důstojnost a věnovat ho připomenutí obětí těch vražd a zločinů.

Já jsem nikdy neměl iluze o tom, že by naši komunisté měli jakýkoliv cit pro lidskou důstojnost, nebo že by pro ně lidský život hrál nějakou významnější roli. Přesto mě vyjádření pana předsedy Filipa překvapilo. Místo aby ve studu mlčel, zveřejnil následující vyjádření:

„Připomínám všem, kteří se rozčilují nad stále zvyšující se cenou vepřového masa, že vláda ČR vedená B. Sobotkou vykoupila vysoce efektivní podnik v Letech za půl miliardy a uzavřela ho bez náhrady a snížila tak produkci českého vepřového pod třicet procent naší spotřeby, to byl zločin.“

Zveřejnění takového postoje mě opravdu překvapuje i od komunisty. Důstojnost mrtvých je pro něj méně důležitá, než vepřo knedlo zelo. Vepřín v Letech ovšem v celkové produkci vepřového masa v České republice nedosahoval ani jednoho procenta a že by chov vepřů u nás nedosahoval ani třicet procent spotřeby je od předsedy komunistů lež. A tento z Božího dopuštění člověk je dnes místopředseda Sněmovny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

16:21 Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

Rekapitulace výsledků práce ministryně pro vědu, výzkum a inovace, zveřejněná na svém veřejném faceb…