Schwarzenberg: Na východ od Rýna jsme byli jediná demokracie

27.08.2020 18:21

Reakce na facebookovém profilu na kritiku Jiřího Paroubka k článku o maršálu Radeckém

Schwarzenberg: Na východ od Rýna jsme byli jediná demokracie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Jiří Paroubek mě ve svém blogu na Aktuálně.cz poctil replikou na můj článek o maršálkovi Radeckém, zveřejněný v Lidových novinách. Dosti útočně, já bych ve věcné diskusi asi nepoužíval invektivy jako prohnilé Rakousko a přivandrovalé cizí šlechtické rody, ale prosím.

Na konci svého článku klade vlastně oprávněnou otázku: „Chceme opravdu navazovat na první Československou republiku anebo na prohnilou monarchii, k níž cítí K. Schwarzenberg zřejmě nostalgický vztah?“

První republika byla opravdu hrdé období našich dějin. Byli jsme jediná demokracie na východ od Rýna, byť nebyla tak báječná, jak jsme si po jejím konci namlouvali. Strany si rozdělily stát a republika trpěla stranickými spory, nedovedla vyřešit národnostní problémy, ani navázat dobré vztahy se sousedy. Ale celkem vzato to bylo vynikající období kdy se rozvíjelo školství, příkladem může být univerzita v Bratislavě a v Brně, nesčetné české školy a gymnázia nebo školní a správní budovy na Podkarpatské Rusi. V té době byl česky národ na strmém vzestupu také v jeho hospodářské síle. Opravdu to bylo období, kdy české země vzkvétaly. Ale bohužel první republika se nedožila ani toho věku, který má už teď za sebou naše Česká republika, která vznikla rozpadem mé vlasti, Československé republiky.

Anketa

Je špatně, když se lidé smějí zranění prezidenta Zemana?

95%
5%
hlasovalo: 13771 lidí

Mocnářství ale trvalo podstatně déle. Monarchií jsme byli už od středověku. Poslední její období, tedy vláda císaře Františka Josefa, sice přinesla rozkmotření mezi českým národem a dynastií Habsburků, ale ještě v první polovině 19. století to tak nebylo. Kdo tomu nevěří, ať si přečte krásnou báseň Karla Hynka Máchy ke korunovaci Ferdinanda V. Ostatně je to jedna z jeho nejkrásnějších básní.

Pravda, poté, co císař František Josef nedodržel svůj slib nenechat se korunovat a kdy jsme Rakousko-Uherským vyrovnáním byli najednou až druhořadým národem, tak opravdu rozchod mezi námi a dynastií začal.

Ale první republikou jsme samozřejmě na monarchii navazovali velice silně. Všechny naše politické instituce měly své předchůdce za Rakouska-Uherska. Dokonce i v naší současné Sněmovně, stejně jako za starého Rakouska, nazýváme seskupení poslanců jednotlivých stran poslaneckým klubem. To pochází z dob Rakouska-Uherska, stejně jako například naše měna koruna a nejrůznější státní instituce.

A samozřejmě, vynikající státníci a politici první republiky byli vychováni v politickém životě starého mocnářství, ať to byl dlouholetý poslanec v Říšské radě Tomáš Garrigue Masaryk, Alois Švehla, dokonce i jeden ze zakladatelů komunistické strany, Bohumír Šmeral, byl dlouholetým poslancem Říšské rady. Instituce, zákonodárství jsme převzali ze starého mocnářství.

Volky nevolky jsme po revoluci mnohem více než na první republiku z dlouhodobého hlediska navazovali právě na monarchii. Dokonce i okresní hejtmanství byly pozůstatkem starého mocnářství.

Tedy uznejme, že monarchie a Habsburkové patří k našim dějinám stejně jako první republika, v obou obdobích se odehrály události, na které můžeme být hrdí, ale taky se v obou obdobích děly věci, za které bychom se měli spíše stydět. Ale hleďme na naše dějiny tak, jak jsou a nesnažme se nějaké období vystrnadit proto, že je nám nesympatické a mluvit pouze o tom sympatickém období.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

20:07 Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

Premiér Petr Fiala se s ministrem zahraničních věcí Janem Lipavským a ministrem kultury Martinem Bax…