Seďa (ČSSD): Mladí by měli podporovat levicovou politiku

09.10.2017 17:20

ČSSD má nízkou podporu studentů na středních školách. To ovšem neznamená, že sociální demokraté nehájí jejich zájmy a zájmy jejich rodičů.

Seďa (ČSSD): Mladí by měli podporovat levicovou politiku
Foto: archiv A. Seďa
Popisek: Bývalý poslanec Antonín Seďa (ČSSD)

Nedávný průzkum volebních preferencí na středních školách ukázal, že mladí lidé volí pravici. Přitom například britská Labour party má vysokou podporu mladé generace, zejména z důvodu politických témat jako je boj s nezaměstnaností či dostupnost bydlení. Je třeba se ptát, proč je situace v České republice úplně odlišná. Mladí sociální demokraté tvrdí, že je to nedostatkem témat pro mladé, že se nedaří a to dlouhodobě spojit politiku strany s mladou generací. Možná, že na tom něco pravdy je, ale přesto se pokusím sdělit názor svůj.

Sociální demokracie má velmi kvalitní a přitažlivý program pro mladé spoluobčany a na rozdíl od svých politických konkurentů chrání mladé rodiny či studenty od zbytečných výdajů, které prosadila či prosazuje česká pravice. Například zrušení zdravotních poplatků, odmítání školného na veřejných školách, podpora rodin s dětmi, výstavba cenově dostupného bydlení či společné zdanění manželů. ČSSD je také zastáncem našeho členství v Evropské unii a v Severoatlantické alianci. Problém tedy leží někde jinde, pokud ovšem mladí spoluobčané programy jednotlivých politických stran a hnutí vůbec čtou. Což může být také jednou z dalších příčin tohoto stavu, který mne osobně nenechává klidným.

Vzpomínám si na slova bývalého hejtmana Zlínského kraje Stanislava Mišáka, který často používal výraz „Mamahotel“. Maminky jistě ví, o čem mluvím. Prostě většina našich mladých se osamostatňuje, na rozdíl od mladých Britů, až po třicátém roce svého života. Do té doby má vystaráno od své rodiny a blízkých. Tudíž nemají každodenní starosti o bydlení, provozní náklady, vyprání či stravu. A také nic neutratí a proto jim zbývá i na tolik potřebnou zábavu. Zároveň vidí úspěšné podnikatele,  které pravice dlouhodobě  prosazuje a žijí v iluzi, že tohle je jejich vysněná životní dráha. Často u nich schází sociální cítění, obyčejná mezilidská a mezigenerační solidarita, která stmeluje společnost a rodinu jako celek.

Jsem rád, že matky či babičky si uvědomují kladný dopad politiky sociální demokracie na životní úroveň rodin a jejich dětí či vnuků. A je škoda, že si tuto základní věc neuvědomují i jejich děti či vnuci. Ale taková je doba, která je založená na spotřebě a na honbě za penězi. Přesto kvalita a dostupnost veřejných služeb je pro všechny, tedy i pro naši mládež daleko důležitější, než momentální zisk či zábava. A já jsem osobně rád, že si to alespoň někteří mladí spoluobčané uvědomují a že politiku ČSSD neváhají podpořit. A také chci poděkovat Mladým sociálním demokratům za jejich práci ve prospěch levicové politiky a ve prospěch mladé nastupující generace. Ta si kladné dopady politiky ČSSD uvědomí až později.

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

20:07 Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

Nevídaný skandál ve věci návrhu novely Občanského zákoníku (známé pod názvem „Manželství pro všechny…