Sehnal (APB): Obří továrna na baterie za 50 miliard korun může být velkou chybou

09.08.2021 16:00

Vláda oznámila, že bude investovat minimálně 50 miliard korun do továrny na výrobu baterií do elektromobilů. Mají se ale budovat takové obrovské továrny? To je skutečně velmi komplikovaná otázka.

Sehnal (APB): Obří továrna na baterie za 50 miliard korun může být velkou chybou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Sehnal

Neměl bych jakýkoli problém v okamžiku, kdy přijde soukromý sektor či investor a řekne, že zde postaví velkou továrnu. A neměl bych žádný problém, kdyby se na diskusi o té gigafactory podílela vláda, protože podíl do zaměstnanosti v jednotlivých regionech může být významný.
 
Zástupce vlády by u stolu s jednotlivými investory sedět měl a měl by se s nimi bavit o dopadech pro občany. Je nepochybné, že Česká republika potřebuje práci pro lidi a potřebuje i manuální práci pro lidi, protože ne každý chce být úředníkem nebo má schopnost pracovat někde v kanceláři.
 
Na druhé straně lidé dnes nejsou a jakákoli velká, státem podporovaná továrna stáhne pracovní sílu z poměrně širokého území a bude jí nedostatek pro běžný soukromý sektor.
 
Dnes už nemáme regiony jako bylo Mostecko a Ústecko, kde dříve byla vysoká i pětadvacetiprocentní nezaměstnanost a stát asi správně říkal, že je pro ně nutné hledat práci. 
 
V tuto chvíli je složité pro takovou obrovskou továrnu najít lokaci. Skoro bych ji umístil na okraj velkého města, Prahy nebo Brna, protože tam koncentrace lidí je značná a možnost manuálně pracovat naopak nízká.
 

Ing. Pavel Sehnal

  • Praha bez chaosu
  • zastupitel měst. části
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

14:04 Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

Europoslanci odsuzují ruské pokusy o vměšování do dění v Evropském parlamentu a nadcházejících evrop…