Senátor Carbol: Ve volbách propadává zhruba 20 % hlasů oprávněných voličů

19.12.2018 18:27

Projev na 4. schůzi Senátu 19. prosince 2018 k návrhu zákona, kterým se mění volební zákony, zákon o místním referendu, zákon o krajském referendu a soudní řád správní.

Senátor Carbol: Ve volbách propadává zhruba 20 % hlasů oprávněných voličů
Foto: senat.cz
Popisek: Jiří Carbol

Vážená paní předsedající, vážený pane ministře, vážené paní senátorky, vážení páni senátoři. Dlouho jsem váhal, jestli vystupovat a předkládat pozměňovací návrhy. Když jsem teď poslouchal pana senátora Dienstbiera, už bylo pozdě, už jsem svůj návrh nechal rozdat. A musím říct, že nakonec mě přesvědčilo to, že i když třeba nebude úspěšný, tak je potřeba na tento problém upozornit.

Co tímto návrhem sleduji? Pokud se otevře podrobná rozprava, tak jej následně pak podám. Jde mi o to, že ve volbách propadává zhruba 20 % hlasů oprávněných voličů. My si stěžujeme – na minulých schůzích jsme to tady několikrát probírali – jak je nízká volební účast, jak zvýšit zájem občanů o věci veřejné, a to nejenom co se týká voleb do Senátu, ale voleb všeobecně. Víte, že nejvyšší účast je u voleb komunálních a u těch dalších už to pak výrazně klesá.

Návrhem, který tady předkládám, spojuji vlastně dvě věci, to, co jsme přijali ve výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí, a současně k tomu přidávám snížení pětiprocentní uzavírací klauzule pro samostatnou politickou stranu či hnutí o jedno procento na 4 %. Není to myšleno jako návrh pro nějakou konkrétní stranu, ale je to myšleno jako návrh pro situaci, ve které se pohybujeme, žijeme a jsme. A když jej přijmeme, tak rozhodně se zvýší atraktivita voleb pro všechny občany, které mají zájem se jich účastnit, protože budou mít vyšší jistotu, že jejich hlas nepropadne.

A já osobně se domnívám, že není vhodný pro náš demokratický systém České republiky systém nějakých dvou velkých bloků, jak se o tom snilo někdy kolem roku 2000 v dobách opoziční smlouvy a v těchto časech, ale že pro nás je vhodnější systém barevnější, kde je větší možnost vyjádření názoru tím, že se aktivně zapojím do politiky nebo že si vyberu třeba i menší politickou stranu, která je mi sympatická.

Pokud tedy dojde na podrobnou rozpravu, přihlásím se pak s tímto návrhem. Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace