Senátor Fischer: Orbánovy projevy stojí za to číst a analyzovat. Babišovy výkřiky už ne

30.09.2021 13:29 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k Viktoru Orbánovi.

Senátor Fischer: Orbánovy projevy stojí za to číst a analyzovat. Babišovy výkřiky už ne
Foto: Repro ČT
Popisek: Senátor a neúspěšný kandidát na prezidenta Pavel Fischer

Viktor Orbán přijel posílit Babišovu kampaň a jednat o spolupráci, přátelská objetí již proběhla. Spolupracovat sice Babiš umí hlavně z minulého režimu, tentokrát však prý půjde o hospodářství a průmysl. Dovolím si malé srovnání Andreje Babiše a Viktora Orbána, dvou různých marketingových produktů:

1. Kdyby Babiš a Orbán nesli odpovědnost za spolupráci v Evropě po druhé světové válce, s jejich přístupem by nikdy nemohlo dojít k usmíření a založení evropské prosperity. Každý by bouchal do stolu a chtěl bezohledně jen to svoje. Tehdy bylo potřeba víc než „národní zájmy“.

2. Orbán ve své zemi připomíná staleté křivdy minulosti a jitří maďarskou menšinu v okolních státech. Babiš posiluje strach, aby mezitím čerpal dotace až do úplného vyčerpání.  

3. Orbán zlikvidoval média i opozici. Babiš si vlivná média raději nakoupil, aby o něm „psaly pravdu“. A tak se dnes mohou ministři jeho vlády ze stranického tisku dozvídat mimo jiné i o svém odvolání.

4. Orbán mluví o suverenitě, vymezuje se vůči EU a otevírá Maďarsko Rusku a Číně, které toho ochotně využívají. Zato Babiš má z EU dojnou krávu, a tak „hájí suverenitu“ bojem pouze proti dílčím otázkám a proti migrantům, kteří by prý „přepsali” kulturu. (Sám je ekonomický migrant, který se nenaučil česky.)

5. Jedno však Babiše a Orbána výrazně odlišuje: zatímco Orbánovy projevy stojí za to číst a analyzovat, u Babišových výkřiků to bývá ztráta času. Výjimky najdeme, např. jeho slova ve Vrbětické kauze o „útoku na zboží“, která analyzovalo hlavně putinovské Rusko... a zneužilo je proti nám.

Orbán i Babiš zjevně potřebují udržet moc. Ale zapomínají na svou odpovědnost. Ukazují, že hrozba bezbřehého populismu, který pomohl rozpoutat nejkrvavější války, může být přítomná i v 21. století uvnitř nejstabilnějších politicko-bezpečnostních unií a aliancí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

12:12 Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pokusům mobilních operátorů zasahovat do politiky