Senátor Rabas: Česká republika žádné datum odklonu od uhlí zatím nestanovila

29.04.2020 19:06

Projev na 21. schůzi Senátu dne 29. 4. 2020, Balíček "Fond pro spravedlivou transformaci".

Senátor Rabas: Česká republika žádné datum odklonu od uhlí zatím nestanovila
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Přemysl Rabas

Děkuji, pane předsedající, paní ministryně, kolegové, kolegyně. Fond pro spravedlivou transformaci má být jedním z prostředků ke splnění klimatické neutrality, v podstatě o tom budeme mluvit i zítra. A tak snad jenom několik poznámek, v podstatě telegraficky. Ten fond by se měl týkat uhelných regionů a sloužit ke zmírnění dopadů samotné transformace při přechodu na neutrální ekonomiku. Každá země, která chce čerpat z Fondu pro spravedlivou transformaci, tak tam musí předložit územní plán spravedlivé transformace. A mně se tedy zdá, že by bylo přínosné, kdyby se více mohli občané dotčených regionů zapojit do přípravy tady toho projektu, aby se mohli aktivně zapojit a byli v tom hlavně systematicky podporováni. A to si myslím, že se zatím, tedy minimálně z mého pohledu, moc neděje. Vláda uvádí, že klíčovým kritériem pro alokaci by měla být produkci uhlí a zaměstnanost. Určitě jsou to důležité kritéria, ale z logiky věci bych předpokládal, že čerpání prostředků z investičního plánu pro udržitelnou Evropu se bude odvíjet od toho, jak je členský stát ochoten uhlí v budoucnu vyřadit a přispět tak ke snížení emisí, což je hlavní smysl tady toho všeho, o čem mluvíme. A Česká republika žádné datum odklonu od uhlí zatím nestanovila. A snahu zbavit se závislosti na uhlí také nevykazuje, ale peněz chceme pořád více a více. Vláda by chtěla také rozvolnit a vyjasnit podmínky umožňující podporu velkých podniků z tohoto fondu. To vnímám jako poněkud riskantní, protože zájem Evropské unie je přeci prostřednictvím tady toho fondu podpořit spíš malé a střední podnikání. A velké podniky spíše výjimečně. Stejně riskantní vidím i poznámku, že plány pro územní transformaci a související dokumenty by neměla schvalovat Evropská komise, to se mi nejeví jako moc šťastné. Vláda také uvádí, že vláda bude usilovat o to, aby z podpory byly vyloučeny pouze investice podporující fosilní paliva v energetickém sektoru, tedy nepaušálně všechny investice související s fosilními palivy. To je taky trochu v rozporu s klimatickou neutralitou, která je nosnou myšlenkou vlastně celé akce. Věřím, že Evropská unie nebude tedy svými penězi v rámci Zelené dohody financovat investice spojené s fosilním průmyslem. S přihlédnutím tady k těm příkladům, které jsem uvedl, na mě návrhy České republiky působí spíš jako jakási snaha o úpravu pravidel, včetně změny příjemců či rozvolňování návrhů, případně obrana před následnými opravami. Jinak řečeno abychom toho k naplňování cílů nutných k dosažení klimatické neutrality nemuseli udělat moc, případně aby nás to bolelo co nejméně. To by ale nemělo takhle fungovat.

To o čem se jedná a co bychom měli naplňovat by neměla být vynucená úlitba Evropské unii, ale náš bytostný zájem. Vlastně v souvislosti s tou situací dneska, škody způsobené současnou pandemií, ať již ekonomické, sociální, hospodářské, zdravotní či environmentální, jsou naprosto zanedbatelné a nicotné ve srovnání se škodami, které se dostaví, pokud se náš přístup výrazně nezmění. A to tady tedy trošku jako si myslím, že by se zlepšit mohlo. Tedy děkuji za pozornost.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

8:04 Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k resortu Ministerstva pro místní rozvoj.