Senátor Valenta: Boj za rozum a možnost svobodného rozhodování nevzdám

15.11.2018 10:20

Senátor Ivo Valenta dnes předloží hned dvě novely zákona. Jedna z nich se vztahuje k tzv. protikuřáckému zákonu. Druhá si pak klade za cíl upravit povolenou hladinu alkoholu pro cyklisty na cyklostezkách, účelových a místních komunikacích, nebo silnicích III. třídy.

Senátor Valenta: Boj za rozum a možnost svobodného rozhodování nevzdám
Foto: JK
Popisek: Senátor Ivo Valenta

„Obě změny, které požaduji, souvisí se svobodou obyvatel naší země. A to jak co se týká svobodného rozhodování o sobě samotném, tak i v rámci svobody podnikání. Obě problematiky k sobě totiž mají v tomto směru velmi blízko,“ uvádí senátor a předkladatel návrhů, Ivo Valenta.

Jeho návrh v rámci protikuřáckého zákona stanovuje dvě výjimky ze zákazu kouření. První z nich spočívá ve znovuzavedení tzv. kuřáren, které by mohli zřídit všichni provozovatelé restauračních zařízeních, a to maximálně do 30% celkové plochy podniku. Tyto kuřárny by byly bezobslužné, nebylo by zde podáváno ani jídlo či nápoje.
Druhá výjimka se týká tzv. malých stravovacích zařízení (hospůdek a barů), kde návrh povoluje kouřit všude. Ovšem pouze za předpokladu, že se v těchto prostorách nepodává jídlo, a plocha, určená zákazníkům, nepřevyšuje 80 m2.

„Stávající úprava zákona je nepřiměřeně přísná. V jejím důsledku dochází k propadu tržeb a krachu podnikání zejména v menších hospodských zařízeních, např. na venkoveˇ, kde tyto podniky slouží ke společenskému životu obyvatel obce. Kromě toho jsou prakticky na denním pořádku nepříjemné střety mezi kuřáky, kouřících před jednotlivými provozovnami, a obyvateli přilehlých domů a bytů, kteří se jimi kvůli hluku či zápachu z cigaret cítí být obtěžováni,“ doplňuje dále senátor.

Podle senátora Valenty nás zákaz kouření posunul směrem na východ a na Balkán. „Téměř všechny vyspělé evropské země s výjimkou Balkánu a Ruska k absolutnímu zákazu nepřistupují a lidem nabízí různé výjimky – například právě v podobě kuřáren, kuřáckých boxů či teras apod. Kromě toho dle odborných studií (např. studie 1. LF UK v Praze) zákaz nepřispěl k výraznému snížení počtu kuřáků. Pokles lidí s touto závislostí se obecně v posledních letech snižuje, což je dáno snahou o zdravější způsob života. Navíc zatímco lidé přestali kouřit v hospodách, barech a restauracích, výrazně se zvýšil podíl těch, kteří kouří venku, na ulici, a to z 3,8% na 30%. Přibližně o deset procent vzrostl také počet osob, kouřících doma a v zaměstnání. Kouření se tedy pouze přesunulo do jiných prostor,“ argumentuje senátor Valenta.

Druhů z návrhů - návrh na umožnění cyklistům, aby mohli na některých komunikacích usednout na kolo i poté, co si dají pivo nebo pohárek vína, vzešel přímo „z lidu“. Pod petici se před časem podepsalo na 10 tisíc osob. Jejich zástupce s archy dokonce před časem z Moravy přijel na kole až do Senátu.

„Opakovaně jsem uvedl, a na tom trvám, že nikdo nemá zájem o opilé řidiče. Návrh zákona, pouze povoluje, aby cyklisté mohli jezdit na kole s max. 0,5 promile alkoholu v krvi, a to ještě s omezením. Jezdit „po požití“ by tak mohli výhradně na stezkách pro cyklisty, účelových a místních komunikacích nebo silnicích III. třídy,“ dodává Ivo Valenta s tím, že součástí návrhu je i stanovení maximální výše pokuty pro cyklisty, kteří překročí povolený limit.

„Česká republika i Evropská unie vynakládá miliardové sumy do budování cyklostezek a vinných stezek ve všech koutech naší země. Investuje se také do propagace těchto míst, lákáme cyklisty na Moravu do sklípků a pak jim zakazujeme dát si pivo nebo víno? Vždyť je to nesmysl,“ tvrdí předkladatel návrhu, podle něhož je naopak nutná podpora dalšího rozvoje cykloturistiky a pomoc nejen moravským vinařům, ale také dalším stovkám malých živnostníků, kteří podél husté sítě cyklostezek rozvíjí se podnikatelské aktivity.

„Dát si jedno pivo ke klobásce ve chvíli, kdy celý den cestujete po cyklostezkách, není přece žádný hřích a dělá to většina lidí. Nulová tolerance vytváří zbytečně přísné a nesvobodné prostředí. Ano, pravidla se mají dodržovat, ale je naší povinností, abychom jako zákonodárci stanovovali rozumná a přiměřená pravidla, která jsou k dané situaci adekvátní,“ uzavírá Ivo Valenta s tím, že stejně, jako v případě zákazu kouření, je Česká republika i v tomto směru jednou z mála evropských zemí, kde platí nulová tolerance alkoholu u cyklistů.

Zatímco návrh protikuřáckého zákona míří do prvního čtení a v případě jeho schválení ho budou projednávat senátní výbory, návrh na toleranci alkoholu u cyklistů již je ve druhém čtení. Pokud tedy bude schválen, poputuje do Poslanecké sněmovny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokop (Levice): Levice chce osvobodit člověka z totality peněz

14:17 Prokop (Levice): Levice chce osvobodit člověka z totality peněz

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k levicovosti politiky.