Senátor Valenta: Chorvatské EET v praxi

05.08.2016 18:58

Tak jsem si vyzkoušel, jak nefunguje slavné EET v praxi.

Senátor Valenta: Chorvatské EET v praxi
Foto: Archiv IV
Popisek: Senátor Ivo Valenta

Letos jsem trávil dovolenou se svou rodinou v Chorvatsku, které se pro českého ministra financí stalo tolik vychvalovaným vzorem pro zavedení tohoto "šmírovacího" systému na všechny drobné podnikatele. Na vlastní kůži jsem tak zjistil, co se stane ve chvíli, když celý tento online systém vypadne. 

Chtěl jsem dětem koupit v místním obchůdku jenom jednu malou cukrovinku. A místo rychlého odbavení jsem stál 15 minut ve frontě a litoval prodavačku, že na každý nákup musí vypsat obrovské lejstro, které má v případě problémů nahradit elektronickou evidenci tržeb. Vůbec jsem se nedivil dalším naštvaným turistům, kteří se otáčeli ve dveřích a s kroucením hlavy odcházeli z obchůdku pryč. 

A místní prodejci? Jsou naštvaní ještě víc a pokud nekrachují, tak se krachu v brzké době obávají. A už vůbec nekvete chorvatská ekonomika. Fiskální dopad žádný, pouze zlikvidovaní malí živnostníci, kteří pověsili své tradiční řemeslo na hřebík. A nebo se vrátili domů a např. svůj skvělý olivový olej prodávají doma v garáži. Bez papírů, bez státní buzerace, ale také bez daní. Jsou vděční za to, že si alespoň vydělají na živobytí a nejsou odkázáni na státní sociální pomoc. 

Je to jen další důkaz toho, proč by EET neměla být v ČR zavedena. Chorvatsko se totiž pak může stát našim vzorem, bohužel však v negativních dopadech, likvidaci živnostníků a odevzdání trhu velkým potravinářským koncernům.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.