Senátor Valenta: Miliardy z našich daní mizí v černé díře

26.03.2019 11:38

Komentář na facebookovém profilu k neprůhlednému financování nestátních neziskových organizací

Senátor Valenta: Miliardy z našich daní mizí v černé díře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivo Valenta

Jako bych to neříkal… Na velké nestátní neziskovky je třeba mít přísný metr a je nutné, aby se na ně vztahoval registr smluv. Tyto organizace „hospodaří“ s desítkami miliard z našich daní a nikdo pořádně neví, kam tyto peníze plynou.

Peníze jsou rozdělovány bez důsledné analýzy toho, kde jsou skutečně zapotřebí. A kde ve finále skončí, to je další věc. Takto si na balík peněz jen v roce 2016 přišlo na sedm tisíc nestátních neziskovek. Teď je to černé na bílém – stát dostatečně neprověřuje, kam přesně dotace neziskovkám míří.

Již řadu let jsem velkým kritikem tohoto systému – nesystému a bojuji za jeho změnu. A samozřejmě neziskovkám, které na dotacích parazitují, jsem kvůli tomu trnem v oku. Neméně tristní pak je skutečnost, jaký chaos v dotacích panuje - nesedí tu miliardy a více než polovina kontrolovaných příjemců nedodržela podmínky.

Úřad vlády podle článku (ZDE) ani průběžně nekontroluje, jak se daří s pomocí dotací plnit cíle strategie a jednotlivá ministerstva při rozdělování těchto velkých peněz nespolupracují. Jednotlivé resorty tak ani nemohou zjistit, jestli žadatelé o dotaci nechtějí podporu na stejný projekt z více stran a už vůbec ne to, zda dodržely maximální hranici dotace 70 procent. Tento systém přece není možné tolerovat!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.