Senátor Valenta: Nejvhodnějším řešením by bylo samostatné ministerstvo sportu

25.05.2016 18:29

Projev na 24. schůzi Senátu dne 25. 5. 2016

Senátor Valenta: Nejvhodnějším řešením by bylo samostatné ministerstvo sportu
Foto: Archiv IV
Popisek: Senátor Ivo Valenta

Děkuji za slovo. Jak v garančním školském výboru, tak na plénu Poslanecké sněmovny probíhala poměrně dlouhá debata na téma podpory sportu. Diskutovalo se nastavení podmínek, financování sportu, podpory dětí a mládeže. Souhlasím a ztotožňuji se s panem senátorem Vystrčilem, který zde popsal pozměňovací návrhy VUZP, a určitě pro ně budu i hlasovat.

Obecně je chvályhodná snaha předkladatele o nastavení jasných a transparentních pravidel a podmínek strategického řízení sportu v zemi. Z dosavadní praxe vyplývá, že v této oblasti existují velké deficity a je třeba hledat cesty k tomu, aby prostředky byly nasměrované zejména do oblasti tzv. malého sportu na lokální a regionální úrovni, což si myslím, že se novelou děje.

Novele bych tímto chtěl vyjádřit podporu, protože podle mého názoru představuje poměrně zásadní krok k nastavení priorit, úkolů a zároveň i pravidel hry, bez kterých se žádný sport a sportovec neobejde. Za pozitivní a přínosné lze považovat rovněž přijaté pozměňovací návrhy, obzvlášť výslovné vymezení hlavní priority v podpoře sportu dětí a mládeže.

Rád bych zároveň předložil návrh doprovodného usnesení, které bylo v obdobném znění předloženo rovněž při projednávání tohoto zákona v Poslanecké sněmovně. A které vyzývá vládu, aby se začala vážně zabývat novým institucionálním rámcem organizace sportu v rámci státní správy ČR a zvážila tak vznik Ministerstva sportu s vlastní rozpočtovou kapitolou.

Tato otázka totiž v hojných diskusích kolem koncepce sportu a jeho financování v poslední době tady velmi rezonuje, a já osobně se domnívám, že tato cesta by byla i v duchu projednávaného zákona a přinesla by do oblasti sportu větší transparentnost a hlavně rozvoj.

Jestli dovolíte, přečetl bych usnesení, jak ho navrhuji:

„Senát Parlamentu ČR žádá vládu ČR, aby se s ohledem jak na význam sportu pro formování tělesného a duševního rozvoje člověka, tak na význam sportovní reprezentace pro stát a s přihlédnutím k dlouhé a rozmanité tradici sportu v českých zemích, začala vážně zabývat novým institucionálním rámcem organizace sportu v rámci státní správy ČR. Jako nejvhodnější řešení Senát doporučuje vládě vznik samostatného ministerstva sportu s vlastní rozpočtovou kapitolou.“

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.