Senátor Vilímec: 500 milionů euro na vojenskou podporu Ukrajiny. Evropský mírový rámec

15.02.2023 14:28

Projev na 7. schůzi Senátu ČR ze dne 15. února 2023 k informacím vlády ČR o výsledcích jednání mimořádné Evropské rady, která se konala dne 9. února 2023.

Senátor Vilímec: 500 milionů euro na vojenskou podporu Ukrajiny. Evropský mírový rámec
Foto: ODS
Popisek: Vladislav Vilímec

Vážený pane předsedo, vážené kolegyně a kolegové, vážený pane ministře, také přeji hezký dobrý den. Výbor pro evropské záležitosti se věnoval jednání Evropské rady vlastně dvakrát. Minulou středu se seznámil a vzal na vědomí návrhy těch předběžných usnesení nebo ta předběžná usnesení. A dnes projednal ta závěrečná usnesení. A přijal k tomu mimořádnému jednání Evropské rady také usnesení.

Jestli byla Evropská rada dvoudenní, nebo jednodenní, to nechci rozebírat. Ona se nějak protáhla o pár minut taky do toho 10. února, tak to jenom odlehčuji. Tak to není v ničem úplně zásadní. Byla určitě mimořádná tím, že se jí osobně – nikoliv online, osobně účastnil i prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj. To určitě prostě byla svým způsobem a je to svým způsobem symbolická událost, která samozřejmě se využila i k opětovnému potvrzení podpory Evropské unie k nezávislosti, svrchovanosti a územní celistvosti Ukrajiny, podpory toho mírového plánu, desetibodového, o kterém mluvil pan ministr. Ohledně tématu Ukrajiny se předběžně návrhy Evropské rady v mnoha případech schodují s přijatými závěry. Rozdíly jsou pouze spíš formulační, co do rozsahu rozvedení již například zahájené finanční pomoci. Evropská unie schválila finanční transakci o výši 500 milionů euro na vojenskou podporu Ukrajiny. A v rámci evropského mírového nástroje, která se celkově zvýšila tedy na 12 miliard korun.

K tématu vojenské agrese Ruské federace na Ukrajině přibylo v bodě 12 přijatých závěrů zdůraznění, že Evropská unie je odhodlána posílit podporu vysídlených osob na Ukrajině i v Evropské unii, mimo jiné prostřednictvím přiměřené a flexibilní pomoci určené členským státům, jež se vyrovnávají s největší zátěží z hlediska zdravotnictví a životních nákladů uprchlíků, a nákladů majících vztah ke vzdělávání. O tom už také mluvil pan ministr. Věřím, že se to dotýká samozřejmě i České republiky.

V oblasti ekonomiky se předběžné závěry také příliš neliší od konečného znění. Pominu jenom to, že se alespoň v překladu nahradil termín „klimaticky neutrální věk“ termínem nebo formulací „věk s nulovými čistými emisemi“. Mě to zaujalo. Alespoň tedy v překladu. Nemyslím si ale, že to má nějaký praktický dopad na jaksi ekonomiku nebo vůbec politiku Evropské unie. V oblasti politiky státní podpory, a to považuji za podstatné, Evropská rada vyzvala Komisi, aby Radě pravidelně podávala zprávy o dopadu politiky cílené státní podpory. Závěry se uvádí mimo jiné prostřednictvím daňových dobropisů na fungování jednotného trhu a globální konkurenceschopnosti Evropské unie. Otázka fungování jednotného trhu je určitě stěžejní pro konkurenceschopnost i investice v Evropské unii. Proto jsme k tomu přijali také, jako výbor, usnesení. Největší posuny oproti předběžným závěrům doznalo téma migrace. Jinak téma mobilizace finančních prostředků při posilování kapacit a infrastruktury v oblasti ochrany hranic, deklarování specifických podmínek na námořních hranicích, které italská premiérka Meloniová prezentovala jako svůj osobní úspěch. No tak jsem to zaznamenal.

Evropská unie také vyzvala k urychlení zpracování paktu o migraci a azylu a zpracování souvisejících normotvorných návrhů. Evropská rada samozřejmě se také musela věnovat i tomu obrovskému neštěstí, spojenému se zemětřesením v Turecku a v Sýrii. Takže vyjádřila kondolenci. Podle dnešních zpráv už přišlo o život 40 tisíc lidí. Konstatovala, že 1400 záchranářů z členských států Evropské unie vyslala na pomoc při zahlazování důsledků toho zemětřesení. Podle dnešních zpráv 8 tisíc lidí ještě bylo, jako živých lidí, bylo vytaženo z těch trosek. Takže to považuji za obrovský úspěch v tom neštěstí. Co se týká ještě debaty zlepšení vztahů mezi Preštinou a Bělehradem, respektive Kosovem a Srbskem, tak tomu se také věnovala Evropská rada. Takže to asi jenom doplnění těch informací, které přednesl pan ministr, kterému také děkuji, že je doplňoval i o pozici vlády k těmto evropským závěrům. My jsme měli možnost buďto vzít na vědomí, anebo přijmout usnesení. Myslím si, že i to blížící se smutné výročí, výročí zahájení agrese Ruské federace na Ukrajině a koneckonců i účast prezidenta Zelenského na mimořádném jednání Evropské rady je důležitá nebo respektive... je určitým bodem našeho usnesení, kdy si prostě evropský výbor musí k tomu nějak vyjádřit.

My jsme tedy opětovně odsoudili brutální válku Ruska – teď mluvím o usnesení evropského výboru – která trvá již téměř rok a přináší Ukrajině a jejímu lidu nesmírné utrpení. Podporuje proto stíhání těch, kteří nesou odpovědnost za tyto válečné zločiny, včetně těch, kteří jim k těmto zločinům napomáhají. Zvolili jsme trochu širší usnesení. Nejenom jsou tam zmíněni pachatelé těch trestných činů, ale všichni, kteří nesou politickou zodpovědnost za ty zločiny, které prostě na Ukrajině podnikají. V tom bodě 2 považuje v souladu s závěry Evropské rady jednotný trh a vytvoření flexibilních, předvídatelných a jednoznačných rámcových podmínek za zásadní pro zajištění dlouhodobé globální konkurenceschopnosti Evropy. To je předmětem toho druhého bodu. Takže to je návrh usnesení Senátu, tak jak to usnesení přijal evropský výbor. A laskavě vás žádám, aby tento návrh usnesení byl schválen. Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…