Šimral (Piráti): Praha žádá ministra Arenbergera o urychlené otevření dětských skupin

21.04.2021 7:37

Jménem hlavního města Prahy byl v pondělí ministru zdravotnictví Petru Arenbergerovi odeslán dopis s žádostí o co nejrychlejší otevření dětských skupin.

Šimral (Piráti): Praha žádá ministra Arenbergera o urychlené otevření dětských skupin
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Šimral

Současná situace, kdy jsou dětské skupiny uzavřeny, představuje podle vedení metropole významnou zátěž nejen pro děti, které opatřeními bránícími setkávání lidí trpí zdaleka nejvíce, ale i pro pracující rodiče.

Anketa

Pokud by se potvrdilo, že sklad ve Vrběticích vyhodili do vzduchu Rusové, byl by to pro vás akt státního terorismu?

9%
88%
hlasovalo: 19121 lidí

„Tímto dopisem apelujeme na ministerstvo a prosíme, aby při návratové strategii zohlednilo a nezapomínalo na dětské skupiny, které se v Praze starají až o 2 700 dětí a dlouhodobě jsou jedním z pilířů pražského systému předškolní péče a vzdělávání. Zároveň trvající uzavření dětských skupin může být dnes považováno za diskriminační vzhledem k otevření mateřských škol od minulého pondělí pro děti s povinným předškolním vzděláváním, ale i pro děti pracovníků Integrovaného záchranného systému a kritické infrastruktury,“ vysvětluje pražský radní pro oblast školství Vít Šimral.

„Děti těchto pracovníků, které v rámci předškolní péče navštěvují dětské skupiny, oproti tomu musí nadále zůstávat doma. Po poradě se zřizovateli dětských skupin jsem přesvědčen, že dětské skupiny mohou být v Praze otevřeny velmi rychle, v řádu jednoho až dvou dnů,“ doplňuje radní Šimral.

Hlavní město už v loňském roce aktivně vyslovilo svůj nesouhlas s vládní novelou zákona o poskytování péče v dětských skupinách. V Praze je skoro 200 z 1 100 dětských skupin v České republice a je o ně velký zájem. Ty se ale zřejmě kvůli novele již brzy transformují na jesle.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.