Skalický (Svobodní): Euronesmysly na pokračování

03.02.2015 17:34

Asi před rokem jsme upozornili v kampani naše voliče na nezměrné množství nesmyslných a buzeračních direktiv pocházejících z dílny Evropské unie, slepě implementovaných do našeho právního řádu. Bohužel, záplava těchto euronesmyslů neustává.

Skalický (Svobodní): Euronesmysly na pokračování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

V dubnu bude v důsledku známé „žárovkové“ EU normy (EC) No 245/2009 ukončen prodej vysokotlakých výbojek. Zákaz se týká kompletního portfolia vysokotlakých rtuťových výbojek (HPL – Mercury), směsových výbojek ML a vysokotlakých sodíkových výbojek SON-H.  Laikovi tato označení moc neřeknou, ale jde o ty výbojky, co stále ještě svítí v lampách pouličního osvětlení v řadě měst a obcí a jsou rovněž používány v průmyslových a zemědělských podnicích. Významnou výhodou svítidel, která používají tyto výbojky je jednoduchost, absence jakékoliv elektroniky a s tím spojená nízká cena a jejich dlouhodobý bezporuchový provoz.

EU jako důvod zákazu uvádí nízkou energetickou účinnost těchto světelných zdrojů. Výbojky HPL a ML mají dle nomenklatury EU energetický štítek nejvýše B, to rozhodně není špatné, a navíc takové označení nese řada jiných „nezakazovaných“ světelných zdrojů.  Z našeho pohledu by mělo být výlučně na rozhodnutí obce či podnikatele, jaké světelné zdroje použije a kdy a za jakých okolností přistoupí k velmi nákladné rekonstrukci, respektive výměně svítidel.

Celou kauzu navíc staví úplně na hlavu zákaz výbojek SON-H, které byly vyvinuty jako přímá náhrada výbojek HPL s cílem dosažení úspor elektrické energie a vyšší účinnosti. Tyto výbojky mají EU energetický štítek A nebo A+ a přesto jsou předmětem zákazu. To již není o euronesmyslech, ale zde musíme spíše hovořit o systémové korupci, s cílem přinutit spotřebitele nakoupit v důsledku zákazu zcela nová svítidla, přestože jim stávající plně vyhovují.  Výměna svítidel je velmi drahá záležitost. Není třeba připomínat, že velká část nákladů na tuto výměnu půjde v rámci měst a obcí z veřejných zdrojů.  Za dané situace nezbývá, než upozornit všechny provozovatele svítidel, aby si prověřili, pro jaké výbojky jsou určena a v případě, že používají výbojky HPL, ML nebo SON-H, aby se dostatečně předzásobili na celou dobu životnosti svítidel, kterou u nich ještě předpokládají.  

Jan Skalický, člen Republikového výboru Svobodných

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Svobodni.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.