Skopeček (ODS): Členství v NATO je klíčovou zárukou naší bezpečnosti

05.04.2022 21:33 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k NATO a válce na Ukrajině.

Skopeček (ODS): Členství v NATO je klíčovou zárukou naší bezpečnosti
Foto: Archiv Jana Skopečka
Popisek: Jan Skopeček (ODS)

Brzy po 2. světové válce bylo jasné, že v Evropě se rozhořívá další střet, tentokrát mezi Sovětským svazem a ostatními státy bývalé protihitlerovské koalice.

Berlínská blokáda, kterou započal SSSR v roce 1948 a trvala víc jak rok, utvrdila západní demokracie v tom, že Evropě může vypuknout v brzké době další velký konflikt.

Jako odpověď na tuto hrozbu proto vzniklo 4. dubna 1949 NATO, kdy 10 evropských zemí, USA a Kanada stvrdily svými podpisy zakládající dokument, Washingtonskou smlouvu.

Nejčastěji je v souvislosti s ní citován článek 5 hovořící o tom, že ozbrojený útok na členský stát bude považován za útok na všechny členy.

Smlouva je dodnes hlavním dokumentem aliance a každá země, která do NATO vstupuje, ji schvaluje a podepisuje.

Právě v dnešních dnech je víc než zřetelné, že členství v NATO a pevná transatlantická vazba je klíčovou zárukou naší bezpečnosti. O to víc je symbolické, že naši vojáci dnes odjíždí velet na Slovensko misi NATO, která má zajistit obranu východního křídla aliance.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Klán (KSČM): Za Langšádlovou je tak "obrovský kus práce", že už nemá co dělat a končí

4:31 Klán (KSČM): Za Langšádlovou je tak "obrovský kus práce", že už nemá co dělat a končí

Jeden z největších mozků současné vlády a světové vědy, bývalá šéfka penzionu, absolventka zkrachova…