Šmarda (ČSSD): Nedostatek antibiotik pro děti je na odvolání ministra Válka

03.03.2023 5:35 | Komentář

Přes opakované sliby a ujišťování ministra zdravotnictví Vlastimila Válka a vedení státního úřadu pro kontrolu léčiv nejsou stále antibiotika. Ty chybí především dětem, navíc v době, kdy řádí ve školách a školkách infekční nemoci.

Šmarda (ČSSD): Nedostatek antibiotik pro děti je na odvolání ministra Válka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Michal Šmarda

„Je to pochybení a především podcenění situace, za které je odpovědný ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Situace je už natolik vážná, že by měl ministr ihned rezignovat nebo být odvolán,” vyzval předseda sociální demokracie Michal Šmarda. Ten konstatoval, že podobně kritická situace nemá v minulosti obdoby. „Za vlád, v nichž byli sociální demokraté, se nikdy nic podobného nestalo,” zdůraznil. 

Anketa

Je dobře, že ANO a SPD chtějí ve Sněmovně obstruovat kvůli snížení valorizace důchodů?

96%
2%
hlasovalo: 31653 lidí

Situace, kdy dětem stále chybí antibiotika, trvá bezmála od listopadu a dosud se nijak nezlepšila. A to navzdory prohlášením, že budou léky co nejrychleji zajištěny. Jejich výpadky navíc hrozí i do budoucna. „Ministerstvo zdravotnictví není schopno jednat. Vláda reaguje velmi rychle při snižování valorizace důchodů, ale pro zajištění léků za tak dlouhou dobu nezvládla přijmout účinná opatření, včetně legislativních změn,” připomněl předseda sociálních demokratů.

Řešením je omezení závislosti na dodávkách léků z mimoevropských zemí a úprava legislativy, která by umožnila lékárníkům a lékárnicím, aby mohli nedostatkové léky připravovat v lékárnách sami. „Je třeba mít vždy připravené zásoby léků na chřipkové sezóny,” apeloval Michal Šmarda.

Ministr Vlastimil Válek i ředitelka SÚKL Irena Storová celou záležitost jen zlehčují a opakovaně chybují. „Není možné takto lehkovážně rozhodovat v tak zásadní oblasti, jakou jsou léky pro děti,” uzavřel šéf sociální demokracie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…