Šmarda (ČSSD): Potřebujeme spravedlivou daňovou reformu, nikoliv plán na další zdražování

12.04.2023 10:21 | Tisková zpráva

Vláda se chystá zvýšit daň z přidané hodnoty i na základní zboží a služby, bez nichž se neobejde žádná domácnost. V důsledku toho se zdraží mimo jiné i vodné a stočné, jízdné v hromadné dopravě nebo léky. Sociální demokracie oproti tomu prosazuje komplexní daňovou reformu.

Šmarda (ČSSD): Potřebujeme spravedlivou daňovou reformu, nikoliv plán na další zdražování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Šmarda

Jako jediná strana jsme před sněmovními volbami zdůrazňovali, že se bez ní Česká republika neobejde. SPOLU a ANO bohužel lidem jen populisticky lhali, že nic takového není potřeba. Dnes se ukazuje, že varování sociálních demokratů bylo na místě.

Ačkoliv ODS slibovala, že nebude zvedat daně a razantně odmítla zdanění velkých firem a bank, tak nyní ministr financí Stanjura připravil plán, který v dnešní době extrémního zdražování ještě více růst cen podpoří. „Vláda rezignovala na jakoukoliv rozumnou daňovou politiku. Česká republika potřebuje komplexní daňovou reformu, která vyřeší dlouhodobé daňové výpadky způsobené především zrušením superhrubé mzdy, daně z převodu nemovitosti, EET a podobně,“ uvedl předseda sociální demokracie Michal Šmarda.

Jen kvůli zrušení superhrubé mzdy přichází státní rozpočet ročně o více než 80 mld. Kč, ztráta dalších desítek miliard daňových příjmů jde na vrub zrušení daně z převodu nemovitostí, zrušení EET a navýšení limitů DPH pro OSVČ. Úpravou sazeb DPH, jak je předkládá současná koalice, jde o zoufalý pokus dostat do státního rozpočtu dodatečné příjmy ve výši cca 24 mld. Korun, a to především na úkor těch nejzranitelnějších - lidí s nízkými příjmy, mladých manželství s dětmi a seniorů s nízkými důchody.

Namísto toho, aby se vláda například soustředila na bohaté nadnárodní korporace, které z naší země vyvádějí ročně okolo 300 mld. Kč, tak se pod taktovkou ODS snaží opět tahat peníze z kapes lidí. A to i v době enormní inflace, které využívají především obchodníci. Návrh ministra Stanjury zvýšit DPH na léky v době jejich nedostatku o 4 %, teplo, vodné a stočné o 11 %, či kulturu včetně knih a časopisů ukazuje na jeho naprostou nezodpovědnost v daňové oblasti.

Anketa

Který z uvedených lídrů má vaši největší důvěru?

hlasovalo: 11593 lidí

„Sociální demokracie nemůže v žádném případě souhlasit se zrušením druhé snížené sazby DPH ve výši 10 %. V 10% sazbě jsou některé položky základních životních potřeb jako vodné a stočné či teplo. Ale i léky,“ zdůrazňuje Michal Šmarda. Připomíná také, že například řada léků či léčebných přípravků je bez lékařského předpisu a plně hrazená pacientem. V současné době je v 10% sazbě mimo jiné i nenahraditelná dětská výživa a suroviny pro bezlepkovou dietu.

Dopad na rozpočet je navíc diskutabilní, protože část z daňových výnosů bude muset stát rozdělit zpět na sociálních dávkách na úhradu nezbytných nákladů spojených například s bydlením. „Převod některých položek souvisejících s bydlením má vliv na posuzování výše příspěvku na bydlení. Proto je na místě se ptát, zda existuje nějaká relevantní studie, o kolik peněz více bude muset být vydáno na tuto dávku a jak vzroste okruh těch, kteří na ni budou mít nárok,“ připomíná předseda sociálních demokratů.

„Pravice vždy brala peníze nejzranitelnějším a pan ministr Stanjura to jen potvrzuje. Daňová soustava ČR zamrzla v 90. letech. Namísto chytré a promyšlené daňové reformy, která by pomohla státní kase získat chybějící příjmy a pomohla by daňový systém adaptovat na podmínky 21. století, přináší pravice opět jednoduchá, ovšem nekompetentní řešení,“ konstatuje Michal Šmarda. Sociální demokracie roky mluví o potřebě zavedení progresivních daní, které by opravdu dokázaly reflektovat finanční situaci každého jedince. Na zvednutí DPH naopak opět doplatí lidé v podobě skokového nárůstu životních nákladů. Je potřeba upozornit na skutečnost, že doporučení na zvýšení DPH chybělo i v návrzích vládního poradního orgánu NERV. V době enormní inflace na něj není vhodná doba.

Nová daňová reforma z dílny ODS plánuje zdražit snad každou oblast života. Najde se však i jedna pozoruhodná výjimka, kterou je zdanění loterií. Právě u loterií pan ministr Stanjura uznal, že by bylo dobré DPH snížit. Připomíná to doby, kdy ODS ráda vycházela vstříc vyvoleným kamarádům v často velmi pochybném byznysu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…