Šmarda (ČSSD): Vracíme se k myšlenkám Listopadu 1989

19.11.2022 9:37 | Komentář

Má generace je vlastně generací šťastnou. Jsme Husákovy děti. Je nás hodně a celý náš dospělý život jsme prožili ve svobodné zemi. Listopad 1989 pro nás byl symbolickým vkročením do dospělého světa. Emoce, očekávání a touha po lepším životě.

Šmarda (ČSSD): Vracíme se k myšlenkám Listopadu 1989
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Michal Šmarda

A přes všechny chyby a nezdary se to podařilo. Za ty tři desítky let se skutečně hodně podařilo . Naše země je na tom mnohem líp a lidem se líp žije. A taky se toho hodně pokazilo. Jakoby republika a její politici přestávali sloužit lidem. Jakoby vždy byly důležitější potřeby mocných a silných, než problémy pracujících, rodin a seniorů.

Lidé dnes ztrácejí důvěru ve vlastní vládu a ve vlastní stát. Přestávají věřit tomu, že demokracie jim přináší možnost ovlivňovat vlastní život a budoucnost. Vládnou velké firmy, miliardáři, oligarchové a podivné elity. Když je potřeba ucpat díru v rozpočtu, sáhne se na důchody nebo rodičovský příspěvek. Když přichází krize, nejdříve se pomáhá mocným firmám a holdingům. Když hrozí, že přijde o své zisky akcionář velké firmy, všichni se třesou strachy. Když vyhodí korupčníka z veřejné firmy, nikdy nezapomenou na tučné odstupné. Když přijde dělník nebo zdravotní sestřička v šedesáti o práci, nadávají mu, že je příživník a vláda vymýšlí, jak mu sebrat podporu.

Nechci se s tím smířit. A jako sociální demokrat ani nemohu. Jestliže jsme se kdysi v listopadu 1989 probudili, nesmíme teď spát nebo mlčet k tomu, že se nám společnost rozkládá před očima. Sociální demokraté celých třicet prosazují práva slabších a bojují za jistoty pro české domácnosti. Sociální demokraté svedli řadu těžkých bitev. O bezplatné zdravotnictví a školství, o důstojné a spravedlivé důchody, o zajištění potřeb rodin s dětmi. Zajistili jsme Moderní zákoník práce, slušné pracovní podmínky zaměstnanců, práva spotřebitelů a alespoň trochu rozumný růst minimální mzdy. Byli to sociální demokraté, kdo zajistil, že máme i dnes rozvinutý systém veřejných služeb.

Vlastními chybami jsme přes to všechno lidi zklamali a dostali jsme za to na frak.

A už dnes je jasné, že pravice našeho neúspěchu rychle využila. Najednou neplatí žádná z jistot, které sociální demokracie lidem garantovala. Sociální stát je ohrožen, společenská soudržnost je v troskách. Pravicové strany znovu přicházejí se starými recepty a naplňují se hrozby, před kterými jsme varovali. Marketingová a populistická opozice jí v tom sekunduje, poštěkává a nepřináší alternativu.

Česká republika potřebuje návrat Sociální demokracie do Poslanecké sněmovny. Potřebují to české rodiny, zaměstnanci i senioři. A hlavně to potřebuje mladá generace, jejíž budoucnost je dnes velmi nejistá.

Chci lidem vrátit naději a důvěru v politiku. Vím, že je dost lidí, kteří to cítí stejně. V listopadu 1989 jsme chtěli žít v zemi, která má skvělou budoucnost. Chtěli jsme vládu, která naslouchá svým občanům. Dnes chceme totéž. A znovu je to na nás.

Michal Šmarda
(autor je sociální demokrat a předseda ČSSD)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): Posílat Ukrajince v ČR verbířům od Zelenského nedává smysl

10:14 Dostál (Stačilo!): Posílat Ukrajince v ČR verbířům od Zelenského nedává smysl

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Ukrajině a tamní mobilizaci.